skbentree

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterwijk heeft voor 2025 – en soms langer – afspraken afgerond met alle zorgverzekeraars. Inwoners van de Oost-Achterhoek kunnen ook in 2025 weer terecht bij het SKB. Ongeacht bij welke zorgverzekeraar zij verzekerd zijn. Met Menzis als marktleider in de Achterhoek en met alle andere verzekeraars zijn afspraken gemaakt voor het nieuwe jaar.

Elk jaar onderhandelen ziekenhuizen en de zorgverzekeraars over de zorgcontracten. Zij maken dan afspraken over de hoeveelheid zorg, de prijs en de kwaliteit ervan. Goede zorg dichtbij is van groot belang voor inwoners en voor de regio als geheel. Edwin Maalderink: “We kijken met een goed gevoel terug op het onderhandelingsproces. Zorgverzekeraars stellen de zorg van het SKB erg op prijs en we hebben weer goede afspraken met elkaar kunnen maken. Dit  betekent dat inwoners in de Oost-Achterhoek ook in 2025 weer kunnen rekenen op ons ziekenhuis en goede ziekenhuiszorg dichtbij”.

Afspraken voor 2025 en soms langer

In Nederland zijn er tien grote maatschappijen die samen alle zorgverkeringen aanbieden. Op de website zorgwijzer.nl vinden patiënten alle zorgverzekeringen en via welke maatschappij deze worden aangeboden. Het SKB heeft met alle maatschappijen afspraken gemaakt. Met een aantal zorgverzekeraars was sprake van doorlopende contracten. Met andere verzekeraars zijn nieuwe contracten gesloten voor 2025 en in sommige gevallen ook tot en met 2026 of 2027:

Het afsluiten van een zorgverzekering

Wie een zorgverzekering wil afsluiten, wil natuurlijk weten of de zorg in het SKB wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het SKB heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten maar de voorwaarden per zorgverzekering verschillen. De vergoeding is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De polis die een patiënt heeft afgesloten bij de zorgverzekeraar. Dat zijn de afspraken die iemand zelf maakt met de zorgverzekeraar. Wat staat er in die voorwaarden over de vergoeding van behandelingen?
  • De hoogte van het eigen risico. Wie gebruik maakt van zorg die valt onder de basisverzekering, betaalt altijd eerst een eigen risico. Dit betekent dat patiënten in een kalenderjaar altijd de eerste €385,- aan zorgkosten die onder de basisverzekering vallen, zelf moeten betalen. Naast dit verplichte eigen risico kan het zijn dat iemand gekozen heeft voor een vrijwillig eigen risico.

Zelfs als een zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis, kan het zijn dat bepaalde behandelingen niet worden vergoed. Daarom is het verstandig altijd navraag te doen bij de zorgverzekeraar.