Tijdens de allereerste Week van de Nieren (15 t/m 21 september) hebben ruim 35.000 vrijwilligers samen gecollecteerd voor de Nierstichting. Er is maar liefst €3,1 miljoen opgehaald in de strijd tegen nierschade. Een indrukwekkend bedrag dat hard nodig is, want naar schatting hebben 1 op de 10 Nederlanders chronische nierschade. Zonder ingrijpen is nierschade straks wereldwijd doodsoorzaak nummer 5.

Vaak merk je pas dat je nierschade hebt als het al te laat is. Nierschade is onomkeerbaar en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs vervroegd overlijden. Nierpatiënt Peter van der Klooster deelt zijn verhaal: “Ik bleek zonder het te weten een extreem hoge bloeddruk te hebben, wat heeft geleid tot ernstige nierschade. Sindsdien heb ik mijn leefstijl aangepast. Vroeger ging ik altijd maar door, maar nu besef ik dat alles energie kost.”
Een week vol impactvolle initiatieven
De Week van de Nieren vond plaats tijdens de jaarlijkse collecteweek, die doorgaans in de derde week van september plaatsvindt. Met trots kijkt de Nierstichting terug op deze week, waarin hun boodschap bijna 3 miljoen mensen heeft bereikt. Naast de inzet van duizenden collectanten werden er ook andere initiatieven gelanceerd om de bewustwording rondom nierschade te vergroten. Zoals de podcastserie Even tot Nier, gemaakt in samenwerking met Michelle Huiman, nierpatiënt en eindredacteur van het Instagram-account @eventotnier. In deze podcast doorbreekt Michelle het taboe rond het leven met nierproblemen. Ze gaat in gesprek met onder andere presentator en musicalster Jamai Loman over zijn niertransplantatie.
Daarnaast deelde internist en nefroloog Martin de Borst van het UMC Groningen tijdens het webinar Is nierschade eerder vast te stellen? zijn inzichten over chronische nierschade en nieuwe methoden om deze vroegtijdig te detecteren.
Vuilniswagen als krachtige metafoor
Een opvallende actie tijdens de Week van de Nieren was de inzet van een speciale vuilniswagen, die door heel Nederland reed met een duidelijke boodschap: Als je nieren ermee ophouden, is het alsof wij ermee ophouden. “De vuilniswagen is een krachtige metafoor voor de functie van de nieren,” verduidelijkt Karlijn Offermans, marketingmanager van de Nierstichting. “Net zoals de vuilniswagen afval afvoert om de straten schoon te houden, zorgen je nieren ervoor dat afvalstoffen uit je bloed worden gefilterd. Zonder goed functionerende nieren kunnen deze afvalstoffen zich ophopen, met ernstige gevolgen voor je gezondheid.”
Dankbaar
De Nierstichting is de duizenden vrijwilligers die zich hebben ingezet tijdens deze Week van de Nieren enorm dankbaar. Dankzij hun toewijding is een aanzienlijk resultaat bereikt, wat direct bijdraagt aan de missie van de Nierstichting: gezonde nieren voor iedereen en een beter leven voor mensen met een nierziekte.