Dit blijkt uit onderstaande ingezonden brief !
De teerling is geworpen. Er komen 22 hectares extra bedrijventerrein in Arrisveld. Vlak naast het Rommelgebergte en het Korenburgerveen. Het gaat om 44 voetbalvelden in totaal. Het aanbod van regionaal bedrijventerrein De Laarberg iets verderop, in Groenlo, met meer dan voldoende hectares nog beschikbaar, is door het college van burgemeester en wethouders genegeerd. Volgens de coalitie en het college omdat iedereen dan verhuist naar Groenlo en alles in Winterswijk instort. Winterswijk gaat dus opnieuw een prachtig stuk Nationaal Landschap asfalteren. Een besluit waartegen volgens het college geen bezwaar en beroep meer mogelijk is.
De inwoners en omwonenden van Arrisveld moeten het ermee doen. Geboortegrond, een fijn huis, een fijne leefomgeving, een fijne gemeenschap, de natuur, stikstof, het doet er allemaal niet toe. Ze moeten verkassen voor blokkendozen waar straks vooral robots en migranten komen te werken. Want waar halen we anders nog werknemers vandaan? En ook alle andere inwoners plus de bezoekers van Winterswijk moeten een natuurgebied, dat enorm bijdraagt aan kwaliteit van leven, opofferen voor … Ja, voor wie en wat eigenlijk?
De wethouder had het in zijn publieke toelichting op dit besluit over een volkomen transparant en eerlijk proces, waarin iedereen zijn of haar zegje kon doen. Praktijk is echter dat met 1400 handtekeningen tegen extra bedrijventerrein niets is gedaan en dat ook met allerlei inspraak van bewoners en omwonenden niets is gedaan. Bovendien is het besluit genomen op basis van onderzoek waarover door diverse
inwoners eerder dit jaar allerlei kritische vragen zijn gesteld. Ook door mij als privépersoon, inwoner van Winterswijk, wiens leefomgeving net zo goed wordt aangetast. Maar tot en met vandaag, terwijl het besluit al is genomen, heb ik op mijn vragen vanuit de gemeente geen antwoord gekregen. Net als allerlei eerder gestelde vragen door het college niet of maar heel summier zijn beantwoord.
Dit terwijl in de vergelijking tussen de 8 onderzochte en vergeleken locaties van alles niet is meegenomen. Wellicht is dat ook de reden waarom allerlei vragen nog steeds niet zijn beantwoord, want een flink deel daarvan ging over zaken die in de beoordeling en weging niet zijn meegenomen. Zoals het effect op de kwaliteit van leven, op gemeenschappen, op welbevinden, op toeristische aantrekkelijkheid, op natuur en op cultuurwaarden.
Nog opmerkelijker is dat het advies van het Waterschap volgens de wethouder uiteindelijk doorslaggevend is geweest voor de keuze voor Arrisveld. Water en bodem moeten namelijk sturend zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van ons land. Dat heeft de landelijke politiek een aantal jaren geleden echter al bepaald en is dus al een aantal jaren landelijk beleid. Het Waterschap heeft dan ook veel eerder al negatief geadviseerd over diverse locaties. Waarom dan toch op 8 locaties bij heel veel Winterswijkers onrust veroorzaken en net doen alsof alles nog open ligt? Geklungel is het. Broddelwerk.
Zoals ook het lokale onderzoek naar de behoefte aan nieuw bedrijventerrein broddelwerk was. Historische cijfers zouden aangeven wat de behoefte aan bedrijventerrein is in de toekomst. Met daarnaast een enquête, al weer jaren geleden uitgevoerd aan de borreltafel, in een periode waarin de bomen voor ondernemers nog tot aan de hemel reikten. De wereld verandert echter in rap tempo en dat geldt ook voor het denken over alleen maar centraal stellen van economische groei. Zeker nu zowel de natuur en de arbeidsmarkt hun grenzen hebben bereikt. De toekomst gaat er anders uitzien dan het heden en verleden, dus moet je vanuit een visie kijken naar de toekomstige behoeften. Ook als het gaat om bedrijventerreinen en de gewenste mix van bedrijvigheid. Die visie ontbreekt. Daar zijn zelfs diverse ondernemers het over eens.
De wethouder belooft ondertussen (als doekje voor het bloeden) dat het een heel mooi nieuw en zelfs
inspirerend bedrijventerrein gaat worden. Ik heb nog nooit ergens een inspirerend bedrijventerrein gezien. En alsof Winterswijk daar goed in is. Fiets maar eens rond op het huidige bedrijventerrein. Een janboel, op een enkele uitzondering na. De exacte inrichting van Arrisveld gaat weliswaar nog uitgewerkt worden in een gebiedsvisie, maar neem van mij aan: Grote kans dat Arrisveld er net zo gaat uitzien als ons huidige bedrijventerrein. Over die visie mag iedereen van de wethouder dan wel weer volop meepraten. Alles ligt immers nog open. U kent het wel.
Hoeveel mensen in en om Arrisveld uiteindelijk moeten verkassen, hangt volgens de wethouder af van dencontouren die voor het gebied worden vastgesteld. Ook daar komt de gekozen gemeenteraad niet aan tenpas. De gemeenteraad mag volgens de wethouder alleen nog iets zeggen over het vele geld datnvrijgemaakt moet worden voor aankoop, uitkoop, nadeelcompensatie (schadevergoeding) en nontwikkeling. Tientallen miljoenen euro’s waar geen gegarandeerde opbrengst tegenover staat en die ten koste gaan van allerlei andere zaken in Winterswijk. En dit met een financieel ravijnjaar (2026) nog voor de boeg.
Ik wens Winterswijk en de lokale politiek veel wijsheid toe. André van Nijkerken, op persoonlijke titel