WINTERSWIJK – Ondernemersvereniging OWIN is tevreden over het besluit van het college met betrekking tot de locatiekeuze Arrisveld voor een nieuw industrieterrein. Dit besluit biedt eindelijk duidelijkheid en perspectief voor de Winterswijkse ondernemers die willen uitbreiden of verhuizen. Het geeft ook duidelijkheid aan de bewoners van de acht potentiele locaties. “Met dit besluit kan het Winterswijkse bedrijfsleven weer vooruit,” concludeert OWIN. Dat is niet alleen in het belang van de ondernemers, maar ook van Winterswijk als geheel.”

OWIN heeft zich altijd hard gemaakt voor voldoende beschikbare bedrijfslocaties. “Het is essentieel om een bedrijventerrein achter de hand te hebben voor ondernemers die willen groeien,” aldus OWIN. Het Winterswijkse bedrijfsleven speelt een cruciale rol in het behoud van een goed evenwicht tussen wonen, werken en recreëren. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, kan dat gevolgen hebben voor de leefbaarheid van Winterswijk.

Een dalend inwoneraantal, in combinatie met een gewijzigde demografische opbouw, brengt het voorzieningenniveau in gevaar en kan leiden tot bijvoorbeeld het sluiten van het ziekenhuis, toenemende leegstand in winkelstraten, een beperkter onderwijsaanbod en minder mogelijkheden voor het verenigingsleven.

Al in 2017 heeft OWIN de noodzaak van nieuwe bedrijfslocaties onderstreept in een brandbrief aan de gemeente, waarin werd aangegeven dat de beschikbare grondvoorraad opraakte. Het niet tijdig oppakken van dit signaal heeft ertoe geleid dat bedrijven zoals Obelink en Winterwarm op de huidige locaties terecht zijn gekomen en niet op een nieuw industrieterrein.

De eerdere keuze voor de locatie aan de Misterweg, genomen door het vorige college, is teruggedraaid en het proces is uitgebreid opnieuw uitgevoerd. Hoewel dit de zorgvuldigheid ten goede kwam, heeft het helaas veel tijd en onrust veroorzaakt, met name onder buurtbewoners van mogelijke locaties.

Nu er echter een definitieve locatiekeuze is gemaakt, kan er voor de komende 15 jaar worden vooruitgeblikt. De gereserveerde 22 hectare, goed voor 1,6 promille van het totale Winterswijkse grondoppervlak, voldoet aan de minimale hoeveelheid die de provincie adviseert. Het zal nog jaren zal duren voordat de grond kan worden uitgegeven. Er is voorlopig alleen ruimte beschikbaar op het voormalige terrein van de Vlijt. Het is daarom van groot belang dat de gemeente kritisch blijft, bij de uitgifte van de percelen en heldere voorwaarden stelt.

OWIN vertegenwoordigt meer dan 100 bedrijven en instanties in Winterswijk.