Concordia Kotten harmonieorkest foto Frank Bosvelt

WINTERSWIJK – Zowel Concordia Kotten, Eendracht Winterswijk als Sint Jan Meddo beproeven op zaterdag 16 november hun muziekkunsten tijdens het KNMO-concertconcours in Zutphen. Plaats van handeling is De Hanzehof, waar de orkesten die dag op verschillende tijdstippen optreden. Om alvast een voorproefje te geven, laten de genoemde orkesten hun concourswerken horen tijdens een try-out concert op zondagmiddag 3 november in cultuurcentrum Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat. De aanvang is om 14.00 uur, entree vrije gift.

Het harmonieorkest van Concordia Kotten, dat onder leiding staat van Henk-Jan Heijnen, komt uit in de tweede divisie. Zij speelt als inspeelwerk Banks of Doon; een prachtige Schotse melodie van componist Robert Burns in een arrangement van Luc Vertommen.

De geselecteerde muziekstukken waarop de jury Concordia beoordeelt zijn Seven Deadly Sins en La Mezquita de Córdoba. Componist Jan Bosveld geeft in Seven Deadly Sins een muzikale impressie van de zeven hoofdzonden, in al hun verwerpelijke en aantrekkelijke facetten. Het laatste gedeelte, gebaseerd op het hoofdmotief van Superbia (hoogmoed of ijdelheid), verklankt het bekende gezegde: ‘Berouw komt na de zonde’

In La Mezquita de Córdoba brengt componiste Julie Giroux een ode aan de beroemde kathedraal van de Spaanse stad Cordoba. Het werk begint overdonderend waarin de vernietiging van de oorspronkelijke christelijke kerk verbeeld wordt. Deze verhalende compositie gaat verder als een muzikale viering waarin de multiculturele, religieuze en artistieke prestaties van de Mezquita treffend belicht worden.

Eendracht De fanfare van Eendracht Winterswijk met dirigent Maarten van de Kolk begint de try-out met het inspeelwerk Lady Stewart’s air van Peter Graham. Dit werk is geschreven voor een brassband in Australië als eerbetoon aan Adrienne Stewart, die veel voor de brassband gemeenschap heeft betekent. Luc Vertommen heeft dit koraalachtige werk omgeschreven voor fanfare.

Het eerste concourswerk dat gejureerd wordt is Images van Henk Badings. Het werk bestaat uit drie delen: Energiko, Notturno en Giocoso, ofwel vrij vertaald energiek, nachtstuk, en vrolijk. In Images creëert Badings muzikale beelden die verschillende stemmingen of scènes oproepen. Iedereen mag zijn eigen fantasie gebruiken om deze beelden in te vullen.

Het laatste fanfarewerk is Amazonia, een muziekstuk dat over de Amazone en het avontuurlijke leven in het regenwoud gaat. Dit virtuoze werk is geschreven door de Vlaming Jan van der Roost, die onlangs bij Eendracht te gast was om over zijn muziekstuk te vertellen. Van der Roost verhaalde over zijn inspiratie voor dit werk en gaf tips om het nog mooier en beter te spelen. Eendracht, uitkomende in de eerste divisie, laat graag horen wat ze tijdens deze dag geleerd heeft.

Sint Jan Het fanfareorkest van Sint Jan Meddo, dat eveneens onder leiding staat van Maarten van de Kolk, begint met Stal Himmel als opwarmer. Een prachtige compositie van de Schotse Alan Fernie met als thema De Hemel. Het speciale intro wordt vertolkt door de bariton/euphonium sectie.

Het eerste concourswerk is van componist Hardy Mertens, getiteld Fiefoerniek. Dit fascinerende 17e-eeuwse verhaal van Johann Claeszoon laat zien hoe de term ‘Fiefoerniek’ symbool stond voor magie, vriendschap en bescherming. Hoewel zijn afkomst onduidelijk blijft en zijn bestaan wellicht alleen voortleeft in legenden en sprookjes, blijft Fiefoerniek een meeslepend element in het verhaal van Johanns avontuur. In aansluiting op het verhaal en zijn bijzondere avontuur geeft dit werk van Hardy Mertens de term ‘Fiefoerniek’ een nieuwe dimensie.

Als tweede werk spelen de Meddonaren het door Eric Swiggers geschreven Decennium. In 2003 gecomponeerd in opdracht van de gemeente Bernheze vanwege haar tienjarig bestaan. Het werk beschrijft heel beeldend de geschiedenis en de opkomende industrialisatie van deze Brabantse gemeente, die bestaat uit zes plaatsen. Een feestelijk slot verwijst naar het jubileum alsook naar optimisme en vertrouwen voor de toekomst.