Foto: Still uit Tegenlicht documentaire: Uit de kleren

Op vrijdagavond 11 oktober a.s. staat de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort in het teken van het opjagen van de koopverslaving. Modeartikelen, hypes, bijzondere beloftes. “Je wordt gelukkig.”, “Je hoort erbij.” Is dat zo? Waar gaan we in mee, bewust of onbewust? Of maken bewust een andere keuze? Mode is een van de terreinen waar dit het meest zichtbaar wordt. Zo zichtbaar, dat zelfs een ASN met haar Duurzaamheidsfondsen uit textiel stapt.

In de VPRO documentaire “Uit de kleren” komen verschillende vormen naar voren, die ernaar streven deze industrie op een duidelijk duurzamer pad te brengen: alternatieve catwalks, wetsvoorstellen in Brussel, greenwashing voor de rechter, nieuwe wegen van recycling en productie ontwerpen. Wat zien en voelen we ervan in het dagelijks leven? Bereikt ons nieuws hierover? Wordt het überhaupt opgepikt in het nieuws? De documentaire is de vinden via de website van VPRO Tegenlicht.

 

Uit de kleren is dus een discussie over rechtvaardigheid in de textiel keten, en leidt ons langs de verslaving van haute couture, langs de productie keten deels in Azië naar de vraag moeten we wel zoveel kleren. Met wat we gezamenlijk in de kast hebben hangen kunnen we gehele wereld zes keer kleden. Oost-Nederland was traditioneel een textielregio, ook nu ontstaan precies daar weer nieuwe initiatieven en bedrijven. Op 11 oktober neemt Hans de Beukelaar ons kort mee in de regionale textielgeschiedenis voordat we de sprong naar het hier en nu maken, naar textielrecycling, recycled garens spinnen en weven van nieuwe stoffen. We spreken met Evelien Nijenhuis (designer) over proces, ontwerp en wat het met ons doet.

 

Tijdens de Meet Up zal eerst worden ingegaan op de vraag Is haute couture wel zinvol of is dit alleen vermaak?  en ‘Weten we wel wat we kopen?’ Deze actuele vraagstukken gaan in op de vraag is de modewereld niet dolgedraaid, en zouden we eigenlijk niet met minder maar duurzamer toekunnen? In de discussie willen we graag de mensen uit de modewereld en mensen uit de wereld van duurzaam en circulair bij elkaar brengen. Kunnen we een kledingindustrie maken die grondstoffen ontwerpt met oog op recycling? Zijn zulke veranderingen af te dwingen?

We kijken ook mee met hoopvolle initiatieven zoals dat van Annemieke Koster die probeert in Enschede opnieuw textiel te weven, maar nu duurzaam en circulair. Bent u geïnteresseerd in een mogelijk andere kijk op de zaak? Heeft u ideeën voor verbeterde samenwerking? Bent u zelf actief bezig met het circulair maken van de kledingindustrie? Praat mee!

 

De VPRO Tegenlicht Meet Up op 11 oktober 2024 vindt plaats vanaf 20:00 uur bij de Koppelkerk in Bredevoort. Tijdens deze avond gaan de gasten met het publiek in gesprek over grenzen, kansen en ontwikkelingen in de kledingindustrie en de uitvoering daarvan in onze regio.

Ondanks dat de toegang gratis is verzoeken we u nadrukkelijk zich via de website van de Koppelkerk aan te melden voor de Meet Up: www.koppelkerk.nl. Dat helpt ons in de voorbereidingen. Een vrije gift voor de organisatie wordt op prijs gesteld.

 

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2024-2025/uit-de-kleren.html