Winterswijk – Het college van burgemeester en wethouders presenteert op dinsdag 1 oktober de meerjarenbegroting 2025-2028. Zelden was er zo weinig duidelijkheid over de financiële ontwikkelingen van onze gemeente in de toekomst. In dit onzekere perspectief vindt het college het belangrijk geen onomkeerbare nieuwe besluiten te nemen. Het college stelt de
gemeenteraad voor om te focussen op het behouden van wat we hebben en af te maken wat in gang is gezet. Op 5 en 7 november besluit de gemeenteraad over de begroting.
De totale Winterswijkse begroting is circa 136 miljoen euro. Een groot deel daarvan, ruim 99 miljoen euro, krijgt de gemeente Winterswijk van het Rijk om taken zoals (jeugd)zorg uit te voeren. Vanaf 2026 krijgen alle gemeenten in Nederland te maken met een korting op deze toelage. De gemeente Winterswijk hield al rekening met deze korting in de vorige begroting en heeft afgelopen jaar een pakket aan bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd. ‘De keuzes voor deze bezuinigingen waren moeilijk
en zijn absoluut niet onopgemerkt gebleven in Winterswijk. Toch zorgen de noodzakelijke keuzes die toen gemaakt zijn, er op dit moment voor dat er geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen nodig zijn.’ Aldus wethouder financiën Sandra Metaal.
Winterswijk is een prachtige gemeente met een hoog voorzieningenniveau die met recht de centrumgemeente van de Oost-Achterhoek genoemd mag worden. De focus in de begroting ligt op het behouden van dit uitgebreide voorzieningenniveau. Voor het overeind houden van onze voorzieningen stelt het college 10 miljoen euro beschikbaar. Deze middelen zijn beschikbaar voor onder andere voorzieningen als Boogie Woogie, zwembad Jaspers, Theater De Storm en huisvesting van onze scholen. We kunnen het als gemeente niet alleen. Inwoners en ondernemers zetten ook de schouders eronder en zoeken elkaar op om verschillende initiatieven op te zetten. Dit willen we graag ondersteunen door een eenmalige bijdrage aan initiatieven waar we vele jaren profijt van hebben. We werken verder aan gemaakte plannen. Het jaar 2025 benutten we voor het uitwerken van het
programma “Zorg voor de toekomst”. Dit krijgt vorm door de ontwikkeling van een nieuwe visie op het sociaal domein. Daarnaast gaan we aan de slag met het mobiliteitsprogramma en de uitwerking van de vernieuwde cultuurnota.
Naast de verdere uitwerking van deze plannen, gaan we in 2025 ook aan de slag in Winterswijk. We werken aan de volgende zaken: het uitgeven van kavels op de locatie van voormalig steenfabriek de Vlijt, het afronden van de reconstructie Groenloseweg naar 30 km/u waarbij we de weg groener inrichten met meer ruimte voor bomen, planten en ruimte voor wateropvang, de herinrichting van de openbare ruimte in Hakkelerkamp-Oost, het voorbereiden van woningbouw op de Rikker, aan de Narcisstraat en op de Ribeslocatie, het verder vergroenen van het centrum, de uitvoering van de vernieuwde cultuurnota en de renovatie van basisschool De Esch. Onze kwetsbare inwoners blijven de zorg en ondersteuning ontvangen die ze nodig hebben. We zetten ons samen met onze partners in voor de gezondheid van onze inwoners. We blijven ons inzetten in de lobby voor het behoud van streekziekenhuizen. Daarnaast blijven we werken aan de verbetering van onze (digitale) dienstverlening en de samenwerking met Duitsland in de EUREGIO.
De gemeenteraad vergadert op dinsdag 5 november en donderdag 7 november over de begroting. Inwoners, bedrijven en instellingen hebben donderdag 17 oktober tijdens de algemene raadscommissie de mogelijkheid om in te spreken over de begroting (dit is niet meer mogelijk bij de raadsvergadering op 5 en 7 november). Insprekers kunnen zich uiterlijk donderdag 17 oktober voor 12.00 uur aanmelden bij de griffie, via griffie@winterswijk.nl.
De bijeenkomsten zijn openbaar en vinden plaats in de raadzaal van het raadhuis, Mevr. KuipersRietbergplein 1. Aanvang om 19.30 uur.
De begroting is in te zien op www.winterswijk.nl/begroting2025.