Van 28 september tot 4 oktober vindt de landelijke Week tegen de Eenzaamheid plaats. Ook in Winterswijk worden er diverse activiteiten georganiseerd om eenzaamheid bespreekbaar te maken en te verminderen. Naast de vaste ontmoetingsplekken, zoals de diverse gespreksgroepen, schilder- en fietsclubs bij diverse organisaties, wordt er dit jaar ook een nieuw project gelanceerd. Op zaterdag 28 september om 10:00 uur gaat op de algemene begraafplaats het project Bakkie Troost officieel van start. Het idee achter Bakkie Troost is simpel maar doeltreffend: een plek waar mensen terechtkunnen voor een kop koffie en een goed gesprek. Bij Bakkie Troost draait het om laagdrempelig contact. Men wil mensen een veilige omgeving bieden om even stil te staan bij hun gevoelens van eenzaamheid en of verdriet.

Daarnaast zijn er ook een aantal eenmalige activiteiten. Op dinsdag 1 oktober om 19:30 uur vindt in de Whemerhof een interessante lezing plaats met als thema “Omgaan met eenzaamheid.” Iedereen voelt zich weleens alleen. Maar eenzaamheid is iets anders. Het is je niet-verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Zeker langdurige eenzaamheid brengt vaak negatieve gevoelens met zich mee zoals leegte, verdriet, angst en zinloosheid en kan lichamelijke en/of psychische klachten veroorzaken. Het kan invloed op iemands gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven hebben. Leer in deze voorlichting eenzaamheid te herkennen, ermee om te gaan en iemand of jezelf te helpen.

Een ander bijzondere bijeenkomst is er op woensdag 2 oktober om 14:00 uur in het Zonnebrinkcentrum, getiteld “Een goed gesprek over vrienden.”Een goed gesprek is niet per se een zwaar gesprek. Het is een gesprek over een onderwerp dat ertoe doet, een onderwerp wat je bezighoudt. Waarover je eens met leeftijdsgenoten van gedachten wilt wisselen.

Met een tekst ter inspiratie gaat het onder begeleiding van een gespreksleider over het thema “Vrienden”. Over de waarde van vriendschap, vrienden hebben of verliezen, nieuwe vrienden maken. Kom gerust langs. De activiteiten tijdens de Week tegen de Eenzaamheid worden georganiseerd door de werkgroep Eenzaamheid. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Diaconie, de ouderenbonden, een specialist eenzaamheid, de WUh, Humanitas en het Sociaalteam van de gemeente Winterswijk.

Met deze gezamenlijke inspanning hopen zij meer aandacht te vragen voor het thema en mensen met elkaar in contact te brengen. Contactpersoon van de werkgroep is Claudia Bosscher. Zij gaat graag met u in gesprek. Telefoonnummer 0543-543960 E-mail cbosscher@winterswijk.nl.