Gelderland zag deze zomer het dagbezoek flink stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de Visitor Data Monitor (VDM) van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Met name attracties waren populair. Zij noteerden een groei van 14,1% in vergelijking met een jaar eerder.
Ook het bezoek aan binnensteden (2,9%) en natuurgebieden (4,5%) nam deze zomervakantie in vergelijking met 2023 iets toe. Hoewel een groot deel van de bezoekers nog altijd uit Gelderland komt, was het aandeel Gelderse bezoekers in 2024 lager dan het jaar ervoor. Daarentegen was er een duidelijke toename van bezoekers uit Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland.
Drukste dagen en piekmomenten
De drukste dagen per categorie waren donderdag 8 augustus voor attracties, woensdag 17 juli voor binnensteden, en vrijdag 19 juli voor natuurgebieden.
Verblijfstoerisme eerste half jaar
Hoewel de cijfers over de zomermaanden nog niet bekend zijn, registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de eerste helft van dit jaar 2.334.000 gasten die minstens één nacht in de provincie verbleven, een stijging van 6,1% ten opzichte van het vorige jaar. Het aantal gasten steeg van 828.000 in het eerste kwartaal naar 1.506.000 in het tweede kwartaal. De verwachting is dat deze groeitrend zich voorzet in de zomermaanden.
Deze groei is opvallend in vergelijking met de landelijke stijging van 3,9%. Zowel binnenlands bezoek (+6,6%) als buitenlands bezoek (+4,2%) nam toe. Na een periode waarin vooral het buitenlandse bezoek groeide, zien we nu een gelijkmatige toename in beide segmenten, hoewel de groei van het Duitse bezoek in het tweede kwartaal iets afnam na een sterke stijging in het eerste kwartaal.
Bungalowparken hebben de grootste groei ervaren met een toename van 20% in gasten ten opzichte van vorig jaar. Hotels, B&B’s, campings en groepsaccommodaties zagen een bescheiden stijging, wat bijdraagt aan het positieve beeld van het verblijfstoerisme in de regio.
Visitor Data Monitor
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen analyseert sinds 2022 bezoekersstromen van ruim 300 attracties, binnensteden en natuurgebieden in Gelderland met een eigen datatool (VDM) op basis van geanonimiseerde gps-gegevens. Hiermee zijn algehele trends goed zichtbaar te maken zonder dat er absolute aantallen voor het gehele gebied beschikbaar zijn.