De beoogde negen potentiële locaties slaan de handen nog intensiever ineen om de Winterswijkse gemeenteraad te bewegen de zoektocht naar 22,8 bruto hectare nieuw bedrijventerrein te staken. Bewoners en aanwonenden van Morskers Driehuisweg, Arrisveld, Tuunterveld, Misterweg, Elinksveld, Eekelerweg, Molenveld A en B en Ten Houtenlaan komen opnieuw in actie.

 

Willem te Voortwis namens locatie Elinksveld: “We focussen daarbij niet zozeer op het -nader- onderzoek van de locaties (eigenschappen, effecten en maatregelen, locatiepaspoorten, stikstof en advies), het zogenaamde “wat” en “hoe”. Immers: in de praktijk is gebleken dat B&W onze adviezen stelselmatig negeert en slechts ter informatie aanneemt. Van daadwerkelijke participatie is zeker geen sprake. De rijdende trein moet schijnbaar door.

Ons doel is met name de onderbouwing van de ruimtebehoefte, de basis van deze absurde zoektocht, het “waarom”, opnieuw aan de kaak te stellen. Alle seinen wijzen er namelijk op dat er op zowel korte als langere termijn geen enkele behoefte is om Winterswijkse bedrijven te laten verhuizen. Het spreekwoord ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ (=je kan beter iets voortijdig stoppen dan doorgaan tot het helemaal verkeerd gaat) is hier zeker van toepassing.”

 

Om die reden organiseren de gezamenlijke locaties een fietstocht op zondag 8 september met start om 10.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Strandbad langs alle negen beoogde plekken. Op elke plek zal een van de bewoners iets vertellen over de redenen waarom deze zoektocht onmiddellijk gestopt dient te worden. De route is als volgt: Start bij strandbad, Elinksveld, Ten Houtenlaan, rondje Vèèneslat, Molenveld, Eekelerweg, Misterweg, Tuunterveld, Arrisveld, Morskers Driehuisweg, finish bij stadskantoor aan de Stationsstraat. Totaal 17 kilometer. Deelname is vanzelfsprekend voor eigen risico.

 

Bert ten Pas namens locatie Ten Houtenlaan: “Met de fietstocht van 8 september willen we zeven zaken voor het voetlicht brengen:

a. De waterdunne uitgangspunten voor de behoefte (OWIN-enquête uit 2018 en RPW Regionaal Programma Werklocaties regio Achterhoek, met discutabele modelmatige aannames)

b. Er is geen behoefte. Waarom was en is er anders geen belangstelling voor Philips en De Vlijt? De grote vragers DFDS, Obelink en Winterwarm zijn ondertussen al voorzien.

c. Laten zien dat we slapeloze nachten hebben. “Wat doet het met een mens als je in een dergelijk keuzeproces zit?”

d. Het proces en onderzoek dat aan alle kanten rammelt

e. Wat straks de betekenis is voor het aanzicht van Winterswijk met haar Waardevol Cultuur Landschap en liefst vier Natura 2000-gebieden.

f. Dat met herinrichting 5 tot 10% ruimtewinst realiseerbaar is en met herstructurering zelfs een ruimtewinst van 20% mogelijk is.

g. De gevolgen tonen van verloedering op industrieterrein dat achterblijft. Om die reden zullen we ook een rondje doen op Vèèneslat zodat iedereen met eigen ogen kan zien wat er gebeurt als je nieuw industrieterrein gaat ontwikkelen in plaats van bestaand terrein fatsoenlijk te revitaliseren.”

 

De start van de fietstocht is die zondag 8 september om half elf vanaf de parkeerplaats bij het strandbad. Er zal in kleinere groepen gestart worden zodat het veilig is en zodat iedereen goed kan luisteren naar hetgeen gezegd wordt en er ruimte is om met elkaar van gedachten te wisselen.

Erwin Wiggers namens locatie Tuunterveld: “We denken en hopen dat niet alleen bewoners en omwonenden van de negen locaties zullen meefietsen, maar zeker ook andere Winterswijkers die zich grote zorgen maken. Vanzelfsprekend zullen we de gemeenteraadsleden en burgemeester & wethouders ook uitnodigen. Je hoort rondom je heen al dat de publieke opinie tégen nieuw industrieterrein echt sterk wordt. Veel dorpsgenoten maken zich terecht zorgen over het nu nog mooie Winterswijk en hun eigen welzijn toekomstig. Voor sommigen zal deze fietstocht echt een eyeopener zijn. ”