Foto: pr WUh

Begraafplaatsen zijn niet alleen rustplaatsen voor onze dierbaren, maar vaak ook toevluchtsoorden voor mensen die op zoek zijn naar troost en een luisterend oor. In het nieuwe initiatief, Bakkie Troost, zoekt de WUh samen met de werkgroep eenzaamheid van de Gemeente Winterswijk, vrijwilligers die op de begraafplaats in gesprek willen gaan met inwoners die worstelen met eenzaamheid en verdriet. Het verlies van een dierbare kan immers een diepgaande impact hebben. Velen vinden het moeilijk om met hun emoties om te gaan. Een bezoek aan de begraafplaats kan zowel een moment van herinnering als van eenzaamheid zijn.

Door als vrijwilliger aanwezig te zijn, kun je deze mensen een hart onder de riem steken en hen helpen hun gevoelens te delen. De WUh, initiatiefnemer van dit project, benadrukt het belang van menselijke connectie in moeilijke tijden. Onze omgeving is sterk en zorgzaam, maar er zijn altijd mensen die door verdriet en verlies geïsoleerd raken. Met dit initiatief wil de WUh een brug slaan naar deze mensen en laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Wat wordt er van vrijwilligers verwacht?

Vrijwilligers krijgen een korte training waarin ze leren hoe ze steun kunnen bieden aan mensen in rouw en eenzaamheid. Dit omvat technieken voor actief luisteren, het bieden van emotionele steun en het herkennen van signalen van ernstige rouw. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het respecteren van de privacy en grenzen van bezoekers. De WUh hoopt een diverse groep vrijwilligers te verzamelen, van jong tot oud, zodat iedereen zich welkom en begrepen kan voelen. Ervaring is niet vereist, alleen een warm hart en een luisterend oor.

Als je geïnteresseerd bent om deel uit te maken van dit initiatief, meld je dan aan via aanmelden@wuhwinterswijk.nl of bel met 0653 209718 dan maken we graag een afspraak met je. De eerste trainingssessies starten volgende maand en we hopen snel een verschil te kunnen maken in het leven van velen. Eenzaamheid en verdriet hoeven niet alleen gedragen te worden. Samen kunnen we een omgeving creëren waarin iedereen zich gesteund voelt, zelfs op de moeilijkste momenten. Doe mee en maak het verschil.

In het verleden stond er, voor bezoekers die slecht ter been waren, bij de ingang van de begraafplaats, een rolstoel. Deze rolstoelen verdwenen echter regelmatig. Door Benefiets, ook onderdeel van de WUh, is er een rolstoel dusdanig opgeknapt dat deze niet meer in te klappen is. Ook deze staat, voor algemeen gebruik, bij de ingang van de begraafplaats.