Museum Villa Mondriaan is hét museum voor coming-of-age. De wereldberoemde Piet Mondriaan ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars in hun zoektocht naar een eigen signatuur. Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich allemaal in de turbulente periode van hun ontwikkeling.

 

Over de jaren heen bekleedden werken van wereldkunstenaars de museumzalen. Zo werden tentoonstellingen gewijd aan Piet Mondriaan, Jan Toorop, Leo Gestel en De Amsterdamse Joffers waaronder Lizzy Ansingh en Jo Bauer-Stumpff. Ook bekende kunstenaars als Levi van Veluw en Christie van der Haak werden in hun beginfase gevraagd om werk te exposeren. Nooit eerder werd in Villa Mondriaan een tentoonstelling gewijd aan enkel Achterhoekse beeldend kunstenaars. Tot nu. In de projectweek De regionale spiegel nodigt Villa Mondriaan kunstenaars uit om tussen 9 en 23 november 2024 werk te exposeren in het museum.

Jana Roovers, directeur Villa Mondriaan: ‘ik kijk er al lang naar uit om een goed overzicht te krijgen van alle beeldend kunstenaars die actief zijn in deze regio. Villa Mondriaan zou een centraal punt moeten zijn voor iedereen die wil sparren, ideeën heeft over de sector of vragen heeft over fondsenwerving. Natuurlijk ben ik ook heel nieuwsgierig hoe kunstenaars denken over het museum. Ik hoop dat we kennis kunnen uitwisselen en dat wij iets terug kunnen doen voor deze groep kunstenaars die zich met al hun passie en toewijding op hun vak storten.’

Ben je professioneel kunstenaar actief in de regio Achterhoek? Laat van je horen! Aanmelden kan tot en met 31 augustus 2024. Op basis van de inzendingen maakt het team een selectie rondom de thema’s ‘natuur – landschap – reflectie’. We proberen zo veel mogelijk kunstenaars de kans te geven om te exposeren, maar de ruimte is beperkt. De opening van de tentoonstelling zal plaatsvinden voorafgaand aan de Winterswijkse Museumnacht op 9 november 2024. Zie voor meer informatie www.villamondriaan.nl.