Foto: Oud-wielrenner en oud Tour-deelnemer Gert Jakobs (links) was te gast bij de prijsuitreiking in 2023 en werd geïnterviewd door Peter Valen.

Om net als in de voorjaarskoersen vele valpartijen te voorkomen wordt tijdens de komende Tour de France veel gevraagd van de alertheid van de coureurs. Echter ook die van de deelnemers aan de Tour de Mariënvelde, het spel dat gekoppeld is aan de bekende wielerkoers in Frankrijk. Niet om zoals de renners de finish te halen, maar vooral om de start niet te missen.

“We hebben weer het Oranjebal”, vertelt Henri Weikamp, al sinds 1984 medeorganisator van het spel, dat vanuit Mariënvelde wordt georganiseerd. “Het Nederlands voetbalelftal in actie op een groot kampioenschap zet de Tour de France altijd flink in de schaduw. Vooral de fanatieke fans van Oranje zijn dan alleen maar bezig met voetbal. Niks mis mee natuurlijk, maar dan ontgaat ze soms, dat de Tour op een gegeven moment ook al is begonnen”.

Vaker dan gewenst, wordt het Nederlands elftal na de groepsfase of na tweede ronde uitgeschakeld. “En dan is er weleens sprake van een dubbele kater”, vult Peter Valen aan, eveneens organisator van het eerste uur. “Eerst vanwege de verloren wedstrijd en uitschakeling en dan nog eentje omdat ontdekt wordt, dat er geen team is aangemeld voor de Tour de Mariënvelde”.

Met name in het verleden was aan de deelnemersaantallen goed te merken of er ook werd gevoetbald of niet. “Dat kon goed 300 teams minder aan de Tour de Mariënvelde betekenen. Vooral toen de deadline voor de inschrijving nog op zaterdagmiddernacht lag. We hebben al eens beleefd, dat Oranje dezelfde avond ook speelde…. Nou dan weet je het wel”, grinnikt Valen.

Deadline

Over de deadline vindt al jarenlang een discussie plaats tussen een aantal ‘harde kern-deelnemers’ en de Tourdirectie in het kerkdorp. Weikamp: “Sinds de start telt de eerste etappe of de eerste koersdag niet in ons spel mee. Op die manier kunnen op de zaterdag en zelfs op zondagochtend (30 juni, red.) tot 13.00 uur nog teams worden opgegeven. Dit kan dan alleen nog via internet. En daar is niet iedereen het mee eens”.

Vooral met het oog op het genoemde EK voetballen, peinst de organisatie er niet over om dit jaar een wijziging in de opzet aan te brengen. “Misschien, dat we het ooit veranderen. Maar juist dit jaar willen we ook de liefhebbers, die met hun bol bij de bal zijn, de maximale gelegenheid bieden om mee te spelen”.

 

Waar de spelregels nog altijd dezelfde zijn als bij de start in 1984, vond er wel een wijziging plaats in de leiding van het spel. Het organiserende kwartet, naast Weikamp en Valen bestaand uit Henny Heutinck en George Wieggers, werd met de komst van Mike Beskers omgevormd tot een kwintet. “Mike is samen met George aan de slag gegaan met ons softwareprogramma en een vernieuwde website. Het resultaat zal de komende Tour al meteen zichtbaar zijn”, klinkt het veelbelovend vanuit de Tourdirectie, daarmee verwijzend naar www.tourdemarienvelde.nl.

 

De opgave van de teams is mogelijk als de directie van de Tour de France het officiële deelnemersveld met rugnummers heeft gepresenteerd. Dat gebeurt over het algemeen rondom de ploegenpresentatie die op donderdagavond voor de start van Tour plaatsvindt. Vanaf dat moment zal de inschrijfsite van de Tour de Mariënvelde ook online staan.

 

Inleveren formulieren: De opgave kan digitaal via www.tourdemarienvelde.nl maar u kunt ook het papieren formulier komen inleveren vanaf vrijdagavond 28 juni 19.00 uur tot en met zaterdagavond 29 juni 2024 24.00 uur in de BMV in Mariënvelde aan de Waalderweg 7.