Masoud Rahaee en Sietse Jager nemen de prijs in ontvangst voor het project ‘Reflection’ (Foto: Jan Adelaar)

Het project ‘Reflection’ van Museumpark Orientalis en Stichting ElanArt is de winnaar van de Gelderse Roos Prijs 2024. “Reflection is een krachtig visueel kunstwerk dat nieuwe bezoekers naar het museumpark trok en een breed publiek wist te raken”, zo luidde het oordeel van de jury. De samenwerking tussen Museumpark Orientalis, diverse scholen en asielzoekerscentra bracht verschillende groepen jongeren bij elkaar.

 

Reflection’ tijdens het Feest van Licht in Museumpark Orientalis (Foto: Museumpark Orientalis)

 

Erfgoed Gelderland reikte afgelopen maandag 27 mei voor de derde keer de Gelderse Roos Prijs uit. De erfgoedprijs is een onderscheiding voor erfgoedprojecten of activiteiten met impact. Deze editie stond in het teken van het betrekken van jongeren bij Gelders erfgoed. Meer dan twintig musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties zonden een project in. Al deze initiatieven onderstreepten de kracht van samenwerking en lieten op geheel eigen wijze zien dat het betrekken van jongeren leidt tot vernieuwing en creativiteit. De jury – bestaande uit jongeren werkzaam in het erfgoedveld – had de taak om een winnaar te kiezen uit de ingezonden projecten.

 

Als een Perzisch tapijt

Tijdens de prijsuitreiking bij Rozet op maandag 27 mei namen Masoud Rahaee, artistiek leider van Stichting ElanArt, en Sietse Jager, directeur van Museumpark Orientalis, de Gelderse Roos Prijs in ontvangst. Als een Perzisch tapijt dreef het kunstwerk ‘Reflection’ tijdens het jaarlijkse Feest van Licht op het water voor het Arabische dorp in Museumpark Orientalis. “Het is een krachtig visueel kunstwerk dat nieuwe bezoekers naar het museumpark trok en een breed publiek wist te raken.” Zo luidde het oordeel van de jury. Het werd gemaakt onder begeleiding van Stichting ElanArt, die als missie heeft jonge vluchtelingen te inspireren, motiveren en activeren. Het project maakte indruk op de jury omdat het jongeren van verschillende scholen en achtergronden bij elkaar bracht.

 

Juist in deze tijd is belangrijk om de maatschappelijke en culturele waarde van deze samenwerkingsprojecten inzichtelijk te maken. Jonge nieuwkomers van diverse AZC’s werkten samen met jongeren van de HAN en het ROC bij de totstandkoming van dit kunstwerk. Gedurende het maakproces deelden zij hun verhalen in Museumpark Orientalis. De samenwerking tussen jonge nieuwkomers en de studenten biedt voor beide groepen jongeren veel mogelijkheden. De jonge nieuwkomers komen in contact met (culturele) organisaties en leeftijdsgenoten, en kunnen zich zo verdiepen in de verschillende studiemogelijkheden. De studenten komen in aanraking met nieuwe culturen en leren meer over het leven van de jonge nieuwkomers. Zulke samenwerkingen tussen verschillende groepen jongeren én tussen asielzoekerscentra en erfgoedorganisaties resulteren niet alleen in bijzondere co-creaties, maar leiden ook tot nieuwe contacten, uitwisseling, verbinding en wederzijds begrip.

 

Spraakmakende interviews en junior-directeuren

Onder de top 3 genomineerden bevond zich ook het oral history project ‘Spraakmakend Verleden’ van Regionaal Archief Rivierenland, de Tielse Molukse stichting Buah Hati en het Lingecollege. Jongeren interviewden tijdens het project ouderen uit de Molukse gemeenschap van Tiel en Culemborg. De oral history interviews droegen zo bij aan het bewaren van persoonlijke herinneringen én zorgde ervoor dat jongeren van nu zich kunnen inleven in de jongeren van toen. Museum Villa Mondriaan was genomineerd voor hun voorbeeldstellende jongerenbeleid. Met de junior-directeuren heeft Museum Villa Mondriaan een goed idee omgezet tot een vast en succesvol onderdeel van het beleid en het bestuur van de organisatie. Je kunt alle inzendingen terugvinden op de website: erfgoedgelderland.nl/gelderse-roos-prijs.

Video over het project