Het Onder 19-team van het Argentijnse CA Sarmiento neemt zowel in Ruurlo als in Terborg deel

Het ritje vanuit de Achterhoek naar Duitsland hoeft niet zo lang te duren, maar de stap van een Achterhoeks voetbalveld naar het EK voetbal is een veel grotere. Toch hebben veel voetbaltalenten ooit in de Achterhoek op de velden van Terborg, Grol, RKZVC, Ruurlo of FC Zutphen hun eerste voetafdrukken gezet en zullen ze komende zomer te bewonderen zijn op het EK Voetbal dat in ons oostelijke buurland zal worden gehouden.

Het fundament van ons Oranjeteam werd jaren geleden al gelegd, toen deze spelers in hun jeugdopleiding te gast waren op één van de vijf grote internationale voetbaltoernooien die de Achterhoek te bieden heeft. Spelers als Justin Bijlow, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Memphis Depay, Quilindschy Hartman, Marten de Roon, Mats Wieffer, Cody Gakpo, Donyell Malen, Brian Brobbey, Xavi Simons of Noa Lang lieten op jeugdige leeftijd al zien dat ze met hun technisch en tactisch potentieel konden doorgroeien naar Europese topvoetballers. En ze hebben dat ook waargemaakt door op het Europees Kampioenschap Voetbal te mogen strijden om de hoogste Europese voetbaltitel. Maar ook buitenlandse spelers als Leroy Sané, Kai Havertz (Duitsland), Halil Dervisoglu (Turkije), Matus Bero (Slowakije), Aster Vranckx, Zeno Debast, Dennis Praet (België), Lukas Sadilek (Tsjechië), Gustav Isaksen (Denemarken), Phil Foden, Marcus Rashford en Bukayo Saka (Engeland) showden allen op geheel eigen wijze hun voetbaltalenten in de Achterhoek.

 

Deze topvoetballers vertoonden hun skills op de voetbalvelden in Groenlo, Ruurlo, Zutphen, Terborg of Zieuwent. Vijf internationaal vermaarde toernooien is de Achterhoek rijk. Voor de 43e keer wordt in Terborg een toernooi voor spelers onder 19 jaar georganiseerd, net als in Ruurlo, maar daar wordt de 38e editie van het Karel Stegeman toernooi gehouden. Het Marveld Tournament in Groenlo (voor spelers onder de 15 jaar) heeft dit jaar zijn 34e jaargang en het vierde lustrum van het Seesing Tournament in Zieuwent is ook het vermelden waard voor spelers onder de 12 jaar. Deze vier toernooien vinden plaats van half mei tot begin juni aan het einde van dit voetbalseizoen. In augustus start het nieuwe voetbalseizoen op met de achtste versie van het SallandElectronics Tournament van FC Zutphen voor de JO13-lichtingen.

 

De hele Europese voetbaltop is te gast of te gast geweest op deze Achterhoekse toernooien en de mondialisering zorgt ervoor dat ook ploegen uit China, Argentinië, Brazilië en Nigeria eenvoudig de weg naar het mooie oosten van Nederland weten te vinden. Bij die Achterhoekse toernooien treffen ze een cocktail aan van een perfecte organisatie op goed geprepareerde accommodaties en dat gelardeerd met de unieke Achterhoekse gastvrijheid. Kortom een recept voor prachtige voetbalmomenten als voorproefje op het hoofdgerecht dat vanaf 14 juni in Duitsland zal worden geserveerd.

 

Toernooikalender 2024 

Terborg Toernooi – O19 

24-25-26 mei 2024  

43e editie 

Deelnemers: Palmeiras, Fluminense (Brazilië), FC Midtjylland (Denemarken), Borussia Mönchengladbach (Duitsland), Club Atlético Sarmiento (Argentinië), RC Strasbourg (Frankrijk), Garden City Panthers (Nigeria), De Graafschap, FC Twente / Heracles, SC Heerenveen (allen Nederland). 

 

PLUS Stam Karel Stegeman Toernooi Ruurlo – O19 

18-19-20 mei 2024 

38e editie 
DeelnemersClub Atlético Sarmiento (Argentinië), AC Horsens, Silkeborg IF (Denemarken), Garden City Panthers FC (Nigeria), Union Saint-Gilloise, Oud-Heverlee Leuven (België), Kalmar FF, Halmstads BK (Zweden), De Graafschap,Excelsior Rotterdam, Sparta Rotterdam, VV Ruurlo(allen Nederland).          

 

Seesing Tournament Zieuwent – O12 

18-19 mei 2024 

20e editie 

Deelnemers: Celtic FC (Schotland), PAOK FC (Griekenland), RSC Anderlecht, KRC Genk (België), OSC Lille (Frankrijk), Feyenoord, PSV, AZ, Ajax en RKZVC/HMC’17. (allen Nederland) 

 

Marveld Tournament – Groenlo – O15 

7-8-9 juni 2024 

34e editie 

DeelnemersPSV, Ajax, Feyenoord, FC Twente/Heracles, Grol (allen Nederland), Paris Saint-Germain (Frankrijk), Borussia Dortmund (Duitsland), KRC Genk (België), FC Barcelona (Spanje), Palmeiras (Brazilië), FC Nordsjaelland (Denemarken) en Chinese Football Boys (China).

 

SallandElectronics Tournament – Zutphen – O13 

18-19-20 augustus 2024 

8e editie 

Deelnemers (tot nu toe): Bayer 04 Leverkusen (Duitsland), Chelsea (Engeland), Club Brugge (België) AZ, FC Zutphen (Nederland).