Met een slok te veel op achter het stuur kruipen? Levensgevaarlijk én verboden. Toch gingen vorig jaar veel weggebruikers in Gelderland de mist in. In 2023 heeft de politie namelijk 4.569 weggebruikers van de wegen geplukt en beboet voor rijden onder invloed. De provincie is hiermee goed voor ruim 1 op de 10 bekeuringen in heel Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente Politiecijfers.

Veel meer boetes dan voor corona

In Gelderland werden vorig jaar 4.569 boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed. Dit zijn 1,2% bekeuringen minder dan in 2022, al ligt het aantal boetes nog altijd veel hoger dan in het pre-coronajaar 2019 (+22,1%). Het gaat om weggebruikers die bekeurd zijn voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie waarmee je niet de weg op mag. 

“Veroorzaakt iemand met een slok te veel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol of drugs in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcohol- en drugsclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. Hoe dit precies is geregeld, staat in de polisvoorwaarden,” legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit.  

Ten opzichte van 2022 vond vorig jaar de grootste stijging plaats in Renkum (+80,8%) en Heerde (+79,3%), terwijl er in Buren (-48,2%) juist veel minder mensen betrapt werden op rijden onder invloed.

Winterswijk:                                                                 Oost Gelre:

 

Barneveld koploper

In alle gemeenten in Gelderland werden vorig jaar bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed: per 10.000 15-plussers gaat het om gemiddeld 25,3 proces-verbalen, al zijn er grote lokale verschillen. Zo zijn in Barneveld naar verhouding veel meer bestuurders betrapt voor rijden onder invloed. In deze gemeente gaat het zelfs om 50,9 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder. De zes gemeenten waar relatief de meeste mensen worden beboet:

  1. Barneveld: 50,9 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
  2. Westervoort: 37,4 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
  3. Voorst: 36,7 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
  4. Zutphen: 36,4 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
  5. Epe en Harderwijk: 36,3 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder

In Bronckhorst werden – naar verhouding – de minste verkeersdeelnemers betrapt op rijden onder invloed van verdovende middelen: 6,9 per 10.000 15-plussers. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2024