Boekpresentatie ‘Grols gewin’ groot succes.

 

Op vrijdagavond 1 december jl. vond de boekpresentatie van het boek ‘Grols gewin’ van Godfried Nijs plaats. Onder belangstelling van meer dan 70 genodigden werd het eerste exemplaar van het boek officieel door Jeroen Tank, voorzitter van het Stadsmuseum Groenlo, overhandigd aan de directeur van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog, Daphne Maas. Hiermee werd op symbolische wijze de overgang van het Stadsmuseum Groenlo naar het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog (NMTO) gemarkeerd.

 

Voor deze gelegenheid was de Oude Calixtus, waar het NMTO in gebouwd zal worden, prachtig aangekleed en uitgelicht. De gasten werden welkom geheten door Daphne Maas, waarna Jeroen Tank en Frans Denie, penningmeester van het Stadsmuseum Groenlo, een toelichting gaven op de totstandkoming van het boek. In november 2020 hadden de beide heren een zogenaamde ‘koffieklets’ gehouden met Godfried Nijs. Nijs is al jaren fervent amateur-historicus omtrent de gebeurtenissen tijdens de belegering van Grol in 1627. Ook is hij al sinds 2004 nauw betrokken bij de organisatie van het tweejaarlijkse evenement ‘Slag om Grolle’.

Tijdens de ‘koffieklets’ werd Nijs gevraagd of hij een boek wilde schrijven over de belegering van Grol in al zijn facetten. Het boek moest vooral een goed leesbaar boek worden met mooi aansprekend beeldmateriaal.

 

‘Een geweldige opdracht’, vertelde Nijs daarna in zijn speech. Hij kreeg als auteur van het boek volledig de ruimte om onderzoek te doen, beeldmateriaal te zoeken en het aantal en zelfs het gewicht van de bladzijden te bepalen. Hij keek met veel genoegen terug op de tijd van de totstandkoming van het boek. Het boek heeft hij opgedragen aan zijn vrouw Barbara die begin dit jaar is overleden. Zij stond hem bij in zijn schrijfproces en bij het uitzoeken van het beeldmateriaal. En zij was ook degene die hem op het hart drukte vooral door te gaan met schrijven.

 

Het resultaat is een prachtig boek, dat de roemrijke tijd van de Tachtigjarige Oorlog in en rond Grol (het huidige Groenlo) verteld. In zijn speech vertelde Nijs dat er zelfs tijdens het schrijven steeds weer nieuwe interessante feiten boven tafel kwamen, waarmee hij het verhaal bijna van dag tot dag vertelt over zowel alledaagse dingen als cruciale strategische beslissingen. Kortom, het boek is een must voor iedereen die van geschiedenis houdt.

 

‘Grols gewin’ is vanaf vandaag verkrijgbaar bij het Stadsmuseum Groenlo en bij de VVV en de Bruna in Groenlo voor € 22,50. U kunt het boek ook online bestellen via de webshop van www.stadsmuseumgroenlo.nl.