Maandag 20 november staat het Nationaal Onderduikmuseum stil bij de (ruim) 12½ jaar dat mevrouw Gerda Brethouwer als directeur is verbonden aan het museum. Tijdens de receptie die ter gelegenheid daarvan aan haar wordt aangeboden, ontving mevrouw Brethouwer uit handen van burgemeester Anton Stapelkamp, een Koninklijke Onderscheiding. Zij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Brethouwer is 67 jaar en woont in Aalten. In maart 2011 is zij aangesteld als directeur Aaltense Musea (inmiddels is dat het Nationaal Onderduikmuseum). Met haar museale kennis, een achtergrond in kunstgeschiedenis en educatie en ervaring met organisatie, pr en marketing en een onvermoeibare inzet heeft zij als museumdirecteur het Nationaal Onderduikmuseum echt op de kaart gezet.

 

Gerda Brethouwer is een bijzondere vrouw die anderen hoort, verstaat en laat genieten. Zij is in staat om via verhalen markante mensen neer te zetten. Met een scherpe observatie en grote mate van sensitiviteit, nam zij waar wat anderen over het hoofd zien.

 

Mevrouw Brethouwer heeft veel betekend voor het museum en voor de Aaltense gemeenschap. Als geen ander weet zij wegen en vormen te vinden om de ‘Vergeten oorlog in de Achterhoek’ en het onderduiken voor iedereen zichtbaar, voelbaar en vindbaar te maken. Ook landelijk is dit opgevallen, getuige het feit dat de NOS dit jaar op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking uitzond vanuit Aalten. Mevrouw Brethouwer werd tijdens de live-uitzending geïnterviewd. Na de herdenkingsuitzending werd er een documentaire uitgezonden over het Drama van Rademakersbroek. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling die het Nationaal Onderduikmuseum wijdde aan deze weinig bekende gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog. Ook heeft mevrouw Brethouwer aandacht weten te genereren voor de rol van vrouwen in de oorlog. Mede door haar inzet is Riek Kuipers-Rietberg een bekende verzetsheld geworden.

 

Het Nationaal Onderduikmuseum is onder leiding van Gerda Brethouwer lid geworden van de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 waardoor het erkend en ondersteund wordt vanuit het Ministerie van VWS. Het museum werd bovendien door de provincie in 2018 onderscheiden met de Gelderse Pauwenveer en werd in 2022 aangemerkt als kidsproof museum.

Per 1 januari 2024 zal directeur Gerda Brethouwer de dagelijkse leiding van het museum overdragen aan Marijke Verschoor-Boele. Marijke Verschoor-Boele zal als interim zakelijk leider het ingezette beleid van de achterliggende jaren van het Nationaal Onderduikmuseum voortzetten.

 

Foto: Linkedin