Volleybal doorgeven als legacy: dat is het motto van topvolleybalster Myrthe Schoot. De geboren Winterswijkse ondersteunt initiatieven om volleybal in Nederland én wereldwijd een steuntje in de rug te geven. Want de volleybalsport heeft haarveel gebracht en daar wil ze graag iets voor terug doen.

Uit onderzoek van NOC/NSF blijkt dat sportbonden kampen met afname van ledenaantallen en dat steeds minder mensen lid zijn van een sportclub. Schoot draagt haar steentje bij om te zorgen voor een ommekeer in de volleybalwereld. Ze zet zich dan ook volop in om volleybal zichtbaar te maken. Online via social media kanalen waarop ze veel content creëert en ook door het geven van clinics en trainingen en het maken van podcasts. Daarbij ondersteunt Schoot initiatieven die de volleybalsport promoten. Samen met Stefan Boermans, een van de beste Nederlandse beachvolleyballers, treedt Schoot als gezicht naar buiten van deze initiatieven

Volleybal toegankelijk houden Myrthe Schoot is actief in de zaal en was tijdens het WK volleybal in Nederland vorig jaar een van de kartrekkers van Oranje. De meer dan 300-voudig international speelde jarenlang in Duitsland en won met Oranje o.a. zilver op het EK. Met de ‘Over de top’ podcast geeft ze samen met enkele andere internationals een inkijkje in het leven van een topvolleybalsters om zodoende meer zichtbaarheid te creëren voor de volleybalsport. Daarnaast voelt ze een grote verantwoordelijkheid om de volleybalsport in Nederland aantrekkelijk te houden, zeker gezien het feit dat zaalsporten steeds minder populair worden. “Ik vind volleybal een fantastische sport waar veel verschillende facetten samen komen. Denk bijvoorbeeld aan teamwork, balhandeling en kracht. Het geeft mij elke dag zo veel plezier. Dat plezier wat ik heb ervaren in sporten (volleybal), gun ik iedereen!”, vertelt Myrthe.

Volleybalsport promoten De idealen waar Schoot voor staat, sluiten naadloos aan bij de filosofie van VolleybalXL en Buitensportnet. Het platform VolleybalXL wil volleyballers en trainers faciliteren, inspireren en ondersteunen om een betere speler en trainer te worden. Schoot treedt als ambassadeur naar buiten en zet haar expertise in bij het bedenken van volleybaltrainingen en oefeningen, maar ook door clinics te geven aan een breed publiek. Daarnaast draag Schoot bij om volleybal meer zichtbaar te krijgen in het straatbeeld door middel van een buitensportnet. Dat is een multifunctioneel en duurzaam sportnet waardoor er o.a. buiten gevolleybald kan worden. De sport die Schoot zo’n warm hart toe draagt.