Op sommige wegen wordt zo vaak te hard gereden dat CDA Gelderland zich afvraagt of de verkeersveiligheid van de weggebruikers nog wel gewaarborgd is.

31% van de motorvoertuigen rijdt te hard op de N320 tussen Kesteren en Maurik, 52% overschrijdt de maximumsnelheid op de N826 tussen Zutphen en Laren en bijna 70% gaat over de limiet op de N822 tussen Borculo en Eibergen. Het CDA heeft via berichtgeving door Omroep Gelderland[1] geconstateerd dat op een groot aantal Provinciale wegen meer dan 20% van de weggebruikers te hard rijdt. Het CDA vindt verkeersveiligheid van groot belang, vandaar dat de fractie schriftelijke vragen stelt aan Gedeputeerde Staten.Het CDA vraagt GS daarbij om een overzicht van wegen waar relatief veel ongelukken gebeuren. Fractievolger Nick Bakker: “Ik ben erg geschrokken van deze cijfers. Als er zoveel mensen te hard rijden, dan zal zo’n weg ook gevaarlijker zijn is onze logische gedachte.” De CDA fractie wil daarom weten wat de provincie doet met deze cijfers. “Als bijna 70% te hard rijdt op een weg dan verwacht ik wel actie” vult Bakker aan. Dat zou wat het CDA betreft kunnen bestaan uit extra controles, maar ook op duurzame aanpassingen van de betreffende weg.

Top 10 van punten waar het vaakst te hard wordt gereden:

Percentage dat te hard rijdt

Weg

Locatie

68%

N822

Tussen Borculo en Eibergen

61%

N312

Tussen Ruurlo en Ziewent

59%

N301

Bij Nijkerk

56%

N814

Tussen Wehl en Hummelo

55%

N831 (Bergsche Maasdijk)

Zaltbommel, tussen Slijkwell en Bern

52%

N826

Tussen Zutphen en Laren

51%

Heerderweg

Tussen Epe en Heerde

49%

N330

Tussen Hummelo en Zelhem

37%

N831 (Baronieweg)

Bij Hedel

33%

N842

Tussen Berg en Dal en Groesbeek