Winterswijk en Valongo (Portugal) hebben donderdagavond beide de European Green Leaf Award 2022 gewonnen.

Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius, maakte de winnaars donderdagavond bekend tijdens de officiële prijsuitreiking, die rechtstreeks werd uitgezonden vanuit Finse stad Lahti, de huidige groene hoofdstad van Europa.

Zes finalisten

Winterswijk was een van de zes kanshebbers voor de prestigieuze European Green Leaf Award 2022. De andere finalisten waren Bistrița (Roemenië), Elsinore (Denemarken), Gavà (Spanje), Treviso (Italië) en Valongo (Portugal). Op woensdag 8 september presenteerden alle finalisten zich aan een jury. Donderdagavond werden winnaars bekendgemaakt.

Eerst werd de European Green Leaf Award 2022 uitgereikt aan de Portugese stad Valonga. Direct daarna werd bekendgemaakt dat ook Winterswijk in de prijzen was gevallen. “Dit is geen prijs voor de gemeente Winterswijk, maar voor alle inwoners van Winterswijk. “Met 29.000 mensen werken we elke dag aan ons Nationaal Landschap en aan duurzame energie. Dat doen we allemaal samen”, zei een zichtbaar geëmotioneerde burgemeester Joris Bengevoord bij de uitreiking van de award.

De Winterswijkse delegatie bij de prijsuitreiking in het Finse Lahti

European Green Leaf Award

In 2008 heeft de Europese Commissie de European Green Leaf Award in het leven geroepen. Met deze prijs erkent en beloont de Europese Commissie de inspanningen en prestaties van gemeenten en kleine steden (20.000 tot 100.000 inwoners) op het gebied van milieu en klimaat. De European Green Leaf Award wordt jaarlijks uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 200.000 euro.

European Green Capital 2022

Daarnaast maakte de Europese Commissie ook bekend welke stad zich komend jaar de European Green Capital Award 2022 mag noemen. Die eer gaat naar Tallinn (Estland). De European Green Capital Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een Europese stad met meer dan 100.000 inwoners die sterk scoort op ecologische, sociale en economische duurzaamheid.