Eind november was Noortje Sahuleka met haar vriend Fred Pleiter te gast in de studio van RTV Slingeland voor een gesprek met Betty Wassink voor de radiorubriek “Uit het oog, maar niet uit het hart”. Noortje is gewichtscoach en sportadviseur, woont in Den Haag en vertelt in het interview over haar jeugd in Winterswijk.

Tijdens de uitzending van het interview op 15 december bleek het gesprek door een technisch probleem helaas slecht verstaanbaar. Daarom is het aanstaande zondag opnieuw te beluisteren.

De kans dat Noortje Sahuleka (64) terugkeert naar Winterswijk is heel erg klein, ondanks dat ze het dorp van haar jeugd steeds meer mist. “Het liefst zou ik terug willen, maar dat is een droom. Het leven van toen krijg je nooit meer terug.”

Ze kwam als 3-jarige met haar ouders, zus en broer Daniël vanuit de barakken in Westerbork naar Kamp Vosseveld. Op haar 10e verhuisden ze naar “De Wijk” zoals ze dat destijds noemden, naar Goudenregenstraat 23. Ze vertrok als 15-jarige uit Winterswijk en woont nu alweer ruim 40 jaar in Den Haag met haar kinderen. “Tot m’n 15e; dat was echt de mooiste tijd.” Ze koestert dierbare herinneringen aan de kleuterschool, schaatsen op de vijver op Kamp Vosseveld en de gezelligheid aan de Goudenregenstraat. “Iedereen was altijd buiten.” Na enkele jaren Mavo in Aalten ging ze naar Amsterdam.

2019 was een bijzonder jaar voor haar als Molukse. De reünie van de Kon.Wilhelminaschool in het voorjaar en vooral de viering van “60 jaar Molukkers in Winterswijk” in september beleefde ze als heel emotioneel en versterkte haar gevoel van heimwee. “Ik heb veel mensen weer ontmoet en bij de gesprekjes over vroeger kwam weer zoveel boven. Hier liggen mijn roots, hier kom ik vandaan. Ik wilde daar jaren denk ik niet voor uitkomen, maar ik ben een Achterhoekse …. , zonder accent.”

Luister aanstaande zondag 12 januari in het radioprogramma Op de Koffie van Geert Krosenbrink vanaf 10 uur naar het interview met Noortje Sahuleka.