De provincie Gelderland is gastheer voor de derde Nationale Toerisme Top die in 2020 in Winterswijk wordt gehouden. De provincie organiseert de top samen met het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat. Bedrijven en overheden bespreken tijdens die top over het goed en verantwoord faciliteren van de toenemende belangstelling van toeristen.

Jaarlijks overnachten er ruim 4 miljoen bezoekers op de Veluwe, de Achterhoek, het Rijk van Nijmegen en het Rivierenland. De provincie steekt bijvoorbeeld veel energie in het vitaal maken van vakantieparken. Ondernemers worden ondersteund in het optimaliseren van hun park. Gelderland beschermt natuurgebieden door toeristen en recreanten alternatieven aan te bieden. Winterswijk streeft naar een miljoen toeristische overnachtingen per jaar. Nu zijn dat er ongeveer 800.000.