Op 8, 9 en 10 maart viert museum Villa Mondriaan drie dagen lang de 147e verjaardag van Piet Mondriaan, Winterswijks bekendste inwoner. Gedurende dit weekend betaalt de bezoeker slechts €4,50 entree en trakteert Villa Mondriaan op een kopje koffie en Mondriaan-feesttaart. Om het weekend extra feestelijk te maken, is er een speciaal programma vol met gratis lezingen, workshops en rondleidingen voor jong en oud.

Schilderen in de museumtuin, bijzondere lezingen en rondleidingen
Vanuit het oude woonhuis van de familie Mondriaan was de Jacobskerk goed te zien. In zijn Winterswijkse werk heeft Piet vaak gespeeld met dit gegeven, het kerkje en de appelboom in de tuin steeds weer anders weergevend. Villa Mondriaan geeft bezoekers de unieke kans om onder leiding van kunstenaar Vic Hulshof hun eigen versie van dit beeld te maken.

Op zaterdag 9 maart geeft Gemma Boon, directeur van museum No Hero, een inspirerende lezing over Gerrit Rietveld waarbij ze ingaat op de link tussen de ‘Rood-blauwe stoel’ en kunsttijdschrift en stroming De Stijl. Op zondag 10 maart kan er worden aangesloten bij de lezing van Frits Stas over Frits Mondriaan, de oom van Piet en (toevallig?) ook schilder. Aan de hand van drie echte schilderijen van Frits Mondriaan vertelt hij hoe het was voor Frits om kunstenaar te zijn in de 19e eeuw.

Nieuwe tentoonstelling ‘Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars’
Tijdens Piet is Jarig! is voor het eerst de nieuwe tentoonstelling ‘Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars’ te bezichtigen. Museum Villa Mondriaan toont portretten gemaakt door Piet Mondriaan en zet daar lijnrecht tegenover portretten gemaakt door hedendaagse kunstenaars zoals Philip Akkerman, Koos Breukel en Maayke Schuitema. Een creatieve confrontatie tussen het verleden en het heden, een ware culturele face off.

Kinderprogramma
Ook voor kinderen is er van alles te beleven dit weekend. Op zaterdag 9 en zondag 10 maart geeft museum Villa Mondriaan speciale kinderrondleidingen (Nederlandstalig) en ligt het Mondriaan-twister al klaar om te worden gespeeld. Ook kunnen bezoekers vanaf 5 jaar creatief aan de slag als masker makers of door te helpen onze grote Victory Boogie Woogie te schilderen.  Als aandenken aan Piets verjaardagsfeestje kan iedere bezoeker in de Jantje photobooth zichzelf vereeuwigen.
Het volledige programma van Piet is Jarig! met aanvangstijden is te vinden op www.villamondriaan.nl/pietisjarig.