Zaterdag 1 december werden door de Hengelsport Federatie Midden Nederland schub- en spiegelkarpers in ’t Hilgelo uitgezet. De ploeg hengelsportliefhebbers had ook al Stroombroek en de Slingeplas bezocht, zodat het al bijna donker was toen de vissen in hun nieuwe onderkomen werden ondergedompeld. Voor Leisurelands, eigenaar van het Hilgelo, is het van belang dat de recreatiegebieden aantrekkelijk blijven voor recreanten. Ook voor vissers. Het uitzetten van vissen met tot de verbeelding sprekende afmetingen vergroot de beleving voor de vissers.

Door onze verslaggever

Volgens Bennie van Til, voorzitter van de Hengelsport Federatie is de karper geen exoot: “De karper komt over heel Europa voor en zorgt niet voor een verstoring van de biotoop, zoals de Amerikaanse rivierkreeft en de wolhandkrab dat wel doen, maar de voortplanting van karpers in Nederland blijft lastig. In ons klimaat zijn zeer veel temperatuurschommelingen waardoor het in verschillende stadia van de ontwikkeling van eitje tot vis mis kan gaan; vooral de eerste twee jaar. Het aantal vissen dat wordt uitgezet, wordt in nauw overleg met biologen bepaald. Voordat de karpers worden uitgezet, worden ze gewogen, gemeten en gefotografeerd. De vissen zijn ook goed te monitoren doordat elke vis een uniek schubbenpatroon kent en daardoor bij vangst gemakkelijk te herkennen is.”

De ‘Varkentjes’
Wanneer een grote vis gevangen is, komt die vaak met de trotse ‘eigenaar’ op de foto. Toch zijn de ‘varkentjes’, zoals van Til ze noemt, niet moeilijker te vangen. Van Til: “Voor veel mensen bestaat vissen uit het ‘stom zitten wachten op iemand die je niet kent’, maar de kunst is om uit te vinden hoe het gedrag van de vis op elk water is. De dikste vis is dan eigenlijk de gemakkelijkste, omdat die geconditioneerd is op bepaalde aassoorten. Die laat zich dan ook vaker beetnemen.” De kweekvissen komen uit België, maar of die gemakkelijker te vangen zijn, wil de goedlachse Van Til niet bevestigen.
De karper kan veertig tot vijftig jaar oud worden en tijdens zijn leven verschillende keren zijn gevangen. Op het Hilgelo bestaat een meeneemverbod. Van Til: “ik vis al dertig jaar op karper, maar er heeft bij mij nog nooit een karper in de pan gelegen. In het buitenland kan hij wel op de menulijst staan; er zitten niet zoveel graten in en mits goed klaargemaakt schijnt de vis toch wel lekker te zijn.”

Verondiepen
De visstand in de diepere recreatieplassen heeft beperkte ontwikkelingsmogelijkheden. Een diepte van acht meter zou voor de visser de ideale diepte zijn, maar bij ondieper maken van een plas door slib, zet Van Til wel vraagtekens: “Er wordt wel wat kritischer gekeken naar de kwaliteit van het slib, maar er bestaat wel de mogelijkheid, dat er voor de vis schadelijke stoffen inzitten zoals bijvoorbeeld plastic.”
Mensen in het bezit van een vispas mogen het gehele jaar door op het Hilgelo de hengel uitwerpen.

Door: mediapartner Achterhoek Nieuws