Op 30 januari 2019 is het 75 jaar geleden dat er in Aalten een razzia plaats vond op de Gereformeerde Westerkerk en de Christelijk Gereformeerde kerk. Doel was het oppakken van jonge mannen in de leeftijd van 19 t/m 23 jaar die de Arbeitseinsatz ontdoken. Het is één van de grootste plaatselijke drama’s uit de oorlogsjaren. 48 jonge mannen werden hier slachtoffer van. Deze mannen werden eerst naar de koepel in Arnhem gebracht en daarna naar het Polizei Durchgangslager Amersfoort. (PDA) Na een verblijf dat uiteen liep van enkele weken tot een aantal maanden worden de meesten tewerkgesteld bij boeren net over de Duitse grens of in de fabrieken in het Ruhr -gebied. Na verloop van tijd doken de meesten opnieuw onder. Er waren ook slachtoffers die in de concentratiekampen terecht kwamen en daardoor vele ontberingen moesten doorstaan. Een aantal mannen moest deze razzia uiteindelijk met hun leven bekopen.

Namen van slachtoffers.

Het Nationaal Onderduik Museum te Aalten is enkele jaren geleden gestart met een onderzoek om de 48 namen van de slachtoffers te achterhalen. In ‘de Panne’ (contactblad van het museum) en in het maandblad ‘Terugblik 40-45’ (van de Documentatiegroep 40-45) zijn oproepen geplaatst. Van 42 slachtoffers zijn gegevens bekend geworden, variërend van summiere gegevens tot uitgebreide documentatie. Vijf namen zijn nog onbevestigd. Tevens leverde het onderzoek bijzondere persoonlijke verhalen op van mensen die de razzia van nabij meemaakten. Ook werden notities en dagboeken t.b.v. het onderzoek ter beschikking gesteld.

Herdenking en Expositie.

Het Nationaal Onderduikmuseum zal in 2019 bijzondere aandacht besteden aan deze ingrijpende gebeurtenis. Op woensdag 30 januari 2019 vindt er in de Oosterkerk te Aalten een herdenkingsbijeenkomst plaats. Tijdens deze herdenking wordt aan de hand van het thema: “Geloof en onderduik” ingegaan op de houding van de mensen in hun relatie tot het geloof en opstelling tegen het nazidom. Naast genodigden en nabestaanden is deze bijeenkomst ook voor andere belangstellenden toegankelijk.

Medio september 2019 wordt er een expositie geopend. Aan de hand van verhalen, foto’s, filmfragmenten, documentatie en kunstzinnige uiting wordt ingegaan op de razzia en de gevolgen daarvan. Ook hierbij zal de link naar het heden aandacht krijgen.

OPROEP

aan nabestaanden van slachtoffers en van andere betrokkenen bij de razzia’s op de Westerkerk en de Christelijk Gereformeerde kerk te Aalten.

Bij deze wil het Nationaal Onderduikmuseum Aalten nabestaanden van de slachtoffers en nabestaanden van mensen die betrokken waren bij de razzia gelegenheid geven zich aan te melden om de herdenkingsbijeenkomst bij te wonen. Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdagmiddag 15.00 uur in de Oosterkerk te Aalten. Aanmelden met naam (mail)adres en telefoonnummer kan zowel telefonisch als per mail of aan de balie van het Onderduikmuseum.

Nationaal Onderduik Museum Aalten

Markt 12-16

telefoon: 0543-471 797

mail: info@onderduikmuseum.nl