bootjesdenhelder

bootjesdenhelderWINTERSWIJK – Even dreigde een voor Winterswijk oude traditie verloren te gaan, maar morgen gaan de bootjes bij Den Helder voor het eerst dit jaar weer varen. De restauratie van de brug en de gebouwen is voltooid, zodat gasterij De Gulle Waard vanaf morgen de vijf roeiboten weer kan verhuren om een tochtje over de Boven Slinge te maken. Een traditie die al meer dan een eeuw teruggaat, want er werd voor het eerst in 1903 gevaren. En voor het eerst sinds lange tijd, 90 jaar, gaan vanaf vrijdag beide raderen bij Den Helder weer draaien.

Dit voorjaar kon er lange tijd niet gevaren worden met de bootjes, als gevolg van de vervanging van de stuw bij Den Helder. Vervolgens dreigde een voortijdig einde aan een geliefde traditie van vele generaties Winterswijkers, doordat een omwonende bezwaar had aangetekend tegen het opnieuw verlenen van een vergunning door het Waterschap Rijn en IJssel. Dat bezwaar werd echter verworpen.

Waterschap Rijn en IJssel, de gemeente Winterswijk, Woningcorporatie

Foto: de bootjes liggen nu nog op het droge bij Den Helder, maar kunnen het water weer in. Foto Twitter De Gulle Waard

de Woonplaats en de heren Hans Jansen en Henk den Herder tekenden in 2014 een overeenkomst tot integraal herstel van watermolencomplex Den Helder. Watermolencomplex Den Helder bestaat uit een oliemolen (Olliemölle), een korenmolen, een stuw en een brug over de Boven Slinge aan de Mr. A. th. ten Houtenlaan in het Woold. De oliemolen en korenmolen zijn rijksmonumenten en werden al beschreven in 1303.