Sorba

Sorba(door Jan Ruesink)

WINTERSWIJK – Interieur- en gevelbouwer Sorba is teleurgesteld over het Brexit-besluit, maar het Winterswijkse bedrijf gaat gewoon door met de activiteiten op de Britse markt. Dat zegt commercieel directeur Eric Hogeboom van Sorba naar aanleiding van het Britse referendum waarin een meerderheid voor uittreding uit de EU stemde. Sorba realiseert momenteel meer dan de helft van zijn omzet in het Verenigd Koninkrijk.

 

Volgens Hogeboom zijn de valutarisico’s van de lopende contracten in Groot-Brittannië goed afgedekt. Een daling van het Britse pond zou het Winterswijkse bedrijf in theorie veel geld kunnen kosten op al afgesloten orders, maar Hogeboom meldt dat een deel van het geld in Engelse ponden en een deel in euro’s wordt betaald. “Ook lijkt de koers van het pond ten opzichte van de euro nu niet erg gedaald”. Voor nieuwe contracten zal Sorba ook maatregelen nemen om valuta-risico’s af te dekken.

Volgens Hogeboom is Sorba nu bezig nieuwe veelbelovende contracten af te sluiten in Engeland. Sorba heeft de laatste jaren vooral goed gescoord met de gevel- en wandbekleding van metrostations in Londen en andere Britse steden. In eigen land in Sorba de laatste jaren bekend van het stationsproject Arnhem, waarvoor het al meermalen bekroond is met prijzen.

Sorba blijft op langere termijn geloven in de Engelse markt. “Die is nog steeds sterk groeiend en aan onze producten en kennis is grote behoefte. Bovendien maakt een Brexit ten opzichte van de overige Europese concurrentie niet veel uit”.

Toch breekt voor Sorba nu wel een onzekere periode aan voor de Britse markt. Hogeboom: “Er is nog zoveel onduidelijk. Hoe gaat het straks met invoerrechten? Komen er handelsverdragen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk? Er zijn nog veel onzekerheden”.

Toevallig vandaag (vrijdag 24 juni) ontvang Sorba een delegatie van

 

twaalf Britse architecten in Winterswijk. “Ze komen presentaties van ons bekijken en we nemen ze ook mee naar Contour, waar het plaatmaterial vervaardigd wordt. We hebben een aantal mock-ups (modellen, red.) staan van plaatbekleding van wanden. Maar ik denk dat ik wel weet wat het gesprek van de dag wordt”.