villamondriaan

Bussenvol buitenlanders verwacht voor expo De Stijl volgend jaar 

(door Jan Ruesink)

villamondriaanWINTERSWIJK – Villa Mondriaan heeft grootse plannen om het bezoekersaantal blijvend uit te bouwen van nu 15.000 per jaar naar 20.000 tot 25.000. Dat moet gebeuren met aansprekende exposities die nationaal en internationaal publiek trekken. Volgend jaar verwacht het museum veel van de expositie 100 Jaar De Stijl, waarbij Villa Mondriaan in een landelijke tour met bekende musea als het Gemeentemuseum Den Haag en het Kröller-Müller is opgenomen. Om die plannen te realiseren vraagt het museum de gemeente Winterswijk haar jaarlijkse subsidie van 70.000 euro blijvend te verhogen naar 100.000 euro. “Daar krijgt Winterswijk ook veel voor terug, want al die duizenden bezoekers komen hier ook eten, drinken en shoppen”, zo betoogde museumvoorzitter Hans Esmeijer vanavond voor de raadscommissies ruimte en samenleving.

 

Esmeijer benadrukte dat Villa Mondriaan een ‘goedkoop’ museum is. “Vergelijkbare musea trekken 6000 bezoekers per jaar en wij zitten na drie jaar al op meer dan het dubbele daarvan. Van de 15.000 bezoekers komt 80 procent van buiten de plaats en die mensen besteden hier allemaal geld, dat is goed voor onze lokale economie. We hebben maar één betaalde kracht en werken met 83 vrijwilligers. Villa Mondriaan genereert ook veel free publicity en dat is goed voor Winterswijk.”

Het totale budget van Villa Mondriaan is nu 350.000 euro per jaar. Om de grotere ambities waar te maken, wil het bestuur doorgroeien naar 500.000 euro per jaar. “Als de gemeente er 30.000 per jaar bij doet, beloven wij dat wij evenveel geld elders uit de markt zullen halen”.

Villa Mondriaan hoopt volgend jaar al duizenden extra bezoekers te trekken met de expositie 100 Jaar De Stijl. Het museum is opgenomen in het landelijke Stijl-programma van het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen. “We doen dus mee met de grote spelers in museumland en dat zal zeker bussenvol kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland trekken”, aldus Esmeijer. Directeur Anne Kremers voegde daar aan toe: “Voor veel Winterswijkers is Mondriaan gewoon een plaatsgenoot, maar in China, Amerika en Duitsland is het een wereldster. En in Winterswijk kun je niet alleen naar Mondriaans kijken, je beleeft hem hier ook, omdat hij op deze plek schilderde”.

Villa Mondriaan zal de Stijl-expositie vormgeven door werken van Mondriaan – hopelijk ook uit zijn Stijl-periode – te combineren met doeken van Vilmos Huszár, mede-oprichter van De Stijl, die net als Mondriaan zowel abstract als figuratief bleef schilderen.