WINTERSWIJK – Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft zich geschaard bij de financieel gezondere ziekenhuizen van Nederland. Het SKB steeg afgelopen jaar van een 51e naar een 24e plek in de jaarlijkse ranking van algemene ziekenhuizen, samengesteld door accountants- en adviesbureau BDO. De rangorde is gebaseerd op de jaarcijfers over 2014. Met de hoge notering staat het ziekenhuis nog ruim in de ‘ groene’ zone,  terwijl voor 15 van de 67 ziekenhuizen ‘ code rood’ geldt. Die ziekenhuizen lopen het risico failliet te raken.

 

 

Dat het SKB goed scoort is opvallend, want volgens BDO hebben vooral kleinere ziekenhuizen het momenteel moeilijk. De kleine ziekenhuizen leverden in 2014 mar liefst 56% van hun financieel resultaat in ten opzichte van 2013. Daarnaast zijn er meer kleinere ziekenhuizen te vinden in de laagste regionen van de rangschikking: ruim de helft van de ziekenhuizen met een onvoldoende zijn kleine ziekenhuizen. In 2013 was dit nog 43%.