Stuw bij Berenschot wordt ingrijpend vernieuwd

Rijksmonument Berenschot’s Molen in het Woold wordt flink opgeknapt. Bij de molen uit de 17e eeuw is vrijdag 11 september het officiële startsein gegeven voor de renovatie van de graanmolen en de stuw in de Boven Slinge. Het project van het Waterschap Rijn en IJssel en de familie Buunk, eigenaren van restaurant Berenschot, omvat een investering van 1,3 miljoen euro en gaat vier maanden in beslag nemen.

De oude, handbediende stuw wordt vervangen door een volledig automatisch, op afstand bestuurbare waterkering. Naast de stuw wordt er een vispassage aangelegd, zodat de snoeken, beekforellen en schubkarpers straks niet meer stuiten op een barrière.

Volgens heemraad Antoinet van Helvoirt van het Waterschap Rijn en IJssel was de oude stuw nodig aan vervanging toe. ‘Bovendien is het  handmatig en dor particulieren bedienen van stuwen niet meer van deze tijd. De familie Buunk moest er regelmatig bij nacht en ontij uit om natte voeten voor de bewoners te voorkomen’. De nieuwe stuw wordt geactiveerd door een niveauschakelaar, die het waterpeil constant in de gaten houdt. Van Helvoirt: ‘ Het grote voordeel is dat de stuw beter kan inspelen op het veranderende klimaat met lange periodes van droogte en plotselinge  heftige regenbuien. Langs deze stuw loopt immers de afwatering van een gebied van 7000 hectare’.

Het Waterschap pakt de renovatie ook aan om het leefgebied van de vissen in de Boven Slinge te vergroten. Volgens wethouder Gert-Jan te Gronde is het project daarom van groot belang voor de ecologische waarde van het nabijgelegen Natura2000-gebied de Bekendelle. ‘En een mooiere natuur is ook weer goed voor het toerisme in Winterswijk.’