D66 Tweede Kamerlid Van Veldhoven roept samen met 8 D66-wethouders en de D66-fracties van de provincies Brabant en Gelderland staatssecretaris Mansveld op om werk te maken van schone, emissievrije bussen. De lucht in onze steden moet schoner. Van Veldhoven: “De luchtkwaliteit in onze steden is niet goed. Als je door de stad loopt of je zit op je fiets en er trekt een bus naast je op, dan adem je die uitlaatgassen in. Dat is erg ongezond.”

D66 doet landelijk en lokaal de oproep aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu om te kiezen voor een toekomst met schone, emissievrije bussen. Daarbij wordt begonnen met de steden waar de problemen met luchtkwaliteit het grootst zijn. Van Veldhoven: “D66 heeft al een aantal gemeenten en provincies op een rij gezet. De staatssecretaris kan hier zo mee aan de slag. Zo kunnen we concreet wat doen aan luchtkwaliteit in onze steden. Die lucht is nu nog te ongezond en vies.”

Als de staatssecretaris haar rol oppakt en dit coördineert, is er niet een keer één gemeente die drie bussen koopt. Door het te coördineren kunnen in één keer heel veel bussen worden aangeschaft. Door dit schaalvoordeel gaat de prijs omlaag. De vervoerders en de bedrijven die bussen bouwen weten beter waar ze aan toe zijn. Tot 2020 wordt ongeveer 1/3e van alle stadsbussen vervangen. Dat gaat om 500 bussen. Dit natuurlijke moment moeten we niet voorbij laten gaan. Daarom wil D66 dat de staatssecretaris aan de slag gaat met vervoerders, producenten, gemeenten en provincies in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NVOB), om te zien waar de overgang naar deze schone bussen mogelijk gemaakt kan worden.

 

De oproep is ondertekend door:

–       Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid

–       Abdeluheb Choho, wethouder Amsterdam

–       Pex Langenberg, wethouder Rotterdam

–       Tom de Bruijn, wethouder Den Haag

–       Paul de Rook, wethouder Groningen

–       Mary-Ann Schreurs, wethouder Eindhoven

–       Martijn Leisink, wethouder Arnhem

–       Berend de Vries, wethouder Tilburg

–       Olaf Prinsen, wethouder Apeldoorn

–       Michiel Scheffer, fractievoorzitter D66 Gelderland

–       Anne-Marie Spierings, fractievoorzitter D66 Brabant