Het boek 'Achterhoekse Popverhalen' is de oogst van vijftien jaar onderzoek naar de historie van de popmuziek in de oosthoek van ons land. Herinneringen en belevenissen van mensen die – op de een of andere manier en in meer of mindere mate – een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Achterhoekse popmuziek. De verhalen van de succesvolle muzikale professional die de regio allengs ontgroeid is, broederlijk naast die van de niet minder toegewijde enthousiasteling, waarvoor hooguit plaatselijke roem is of was weggelegd.

'Achterhoekse Popverhalen', een bloemlezing van bijzondere popverhalen met bijdrages van bekende popjournalisten zoals John Schoorl (De Volkskrant), Jan Colijn (De Telegraaf) en Dolf Ruesink (Tubantia), is de vijfde boekuitgave van de werkgroep Poparchief Achterhoek Liemers (PAL). Het boek is samengesteld door de werkgroepleden van het PAL: Peter Groeskamp, Erik Meinen en Hans Hegman.

De werkgroep Poparchief Achterhoek Liemers (PAL), thans onderdeel van het ECAL, het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers te Doetinchem, is in 1998 opgericht. Het doel van het poparchief is om de geschiedenis van de popmuziek, zoals die vanaf het midden van de vorige eeuw in de Achterhoek en Liemers is gemaakt, te verzamelen, te archiveren en aan een groter publiek beschikbaar te stellen. Het belang van het PAL ligt enerzijds in het behoud van vaak bijzondere materiaal, zoals krantenknipsels, foto's, posters, audio-opnames, videos etc. en anderzijds in het scheppen van inzicht in de muziek die belangrijk was en nog altijd is voor de lokale en regionale (jeugd)cultuur.

Eerder verschenen zijn een boek en een 3cd-box over 'Popmuziek in Doetinchem', een boek incl. cd over 'Popmuziek in Dinxperlo, Gendringen en Wisch', het boek 'Popmuziek in Aalten' incl. 2 cd's en het boek 'Popmuziek in Winterswijk' eveneens incl. 2 cd's.

'Achterhoekse Popverhalen' is vanaf 18 oktober te koop bij diverse boekhandels in de regio.

Het boek wordt op vrijdagmiddag 17 oktober gepresenteerd in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Doetinchem ('t Brewinc, IJsselkade 13). Inloop: vanaf 15.00 uur. Aanvang: 15.30 uur. Entree: gratis.

Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan een speciale gast met een bijzondere betekenis voor de regionale pophistorie. De presentatie wordt muzikaal omlijst. In het ECAL is gedurende de hele maand oktober ook de foto-expositie "15 jaar PAL" te zien.