Van 15 juli tot en met 28 augustus maken de toeristische pendelboten iedere dinsdag en donderdag hop-on-hop-off-vaartochten over de Waal, de Rijn, de Nederijn en de IJssel. Zeven boten varen vanaf 15 juli een pendeldienst van en naar Nijmegen, Arnhem, Wageningen, Zutphen en Rees (D). Op plaats van bestemming kun je van de boot af en uitstapjes maken in het aantrekkelijke landschap in de omgeving. De fiets mag uiteraard mee aan boord!

In het bijzijn van pers en publiek, is het de Baron van Jutphaas op dinsdag 22 juli vanaf de Wageningse kade feestelijk uitgezwaaid. Het schip én de toeristen die aan boord gaan werden – na een korte presentatie door wethouder Michiel Uitdehaag, Eva Verhoeven, Projectleider bij het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) en kapitein Jochem van Riet – uitgezwaaid. Eva Verhoeven reikte de eerste vaarschema’s en voordeelbonnenboekjes uit, met tal van ideeën voor dagtrips langs en op het water. “De pendelboot vormt de schakel tussen allerlei mooie en leuke plekjes langs de rivieren. Je kan forten of kastelen bezoeken, allerlei fiets- en wandelklassiekers fietsen of wandelen of kiezen voor een bezoekje aan de bruisende kades en steden. Voor ieder wat wils. En allemaal in combinatie met die mooie boot!”. Wageningse ondernemer Tom Kool is het hier helemaal mee eens: “als inwoner van de Wageningen vind ik het heerlijk om al fietsend of wandelend van de omgeving te genieten. Het water maakt dat nog leuker!”

Op dinsdag 15 juli is de toeristische pendelboot voor de eerste keer dit seizoen afgevaren. Ondanks de Nijmeegse Vierdaagse wist toch een groot aantal mensen de boot te vinden. Tom Kool merkt dat de eerste dagen al een groot succes zijn. “We zien allemaal vrolijke gezichten aan boord, mensen genieten, het gaat erg goed!”. Ook reder Eddy Witjes is erg tevreden over de eerste vaardagen, “met gemiddeld een kleine 100 gasten aan boord, kijken wij terug op een geslaagde eerste week”

Tijdens het eerste vaarjaar heeft de ANWB in samenwerking met Grontmij onderzoek gedaan naar de mening van de passagiers over de pendelboot. Met een gemiddeld rapportcijfer van een acht werd de vaartocht als erg goed beoordeeld. De aanbevelingen van vorig jaar zijn meegenomen in het vaarschema van dit jaar. Nu de pendelboot weer vaart, zetten ook de ANWB en Grontmij het onderzoek voort. Zodat er volgend jaar een product op de markt komt dat nóg meer aansluit op datgene wat de consument wenst!

Voor dat onderzoek varen enquêteurs van de ANWB gedurende drie weken met de boten mee. Centraal staan nieuwe trajecten op de IJssel en Nederrijn. Ook wordt er onderzocht in hoeverre mensen gebruik maken van de mogelijkheid om vanaf de boot hun eigen dagje uit samen te stellen.

Het project – een initiatief van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem en Nijmegen – is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de Provincie Gelderland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het project is bedoeld om meer bekendheid te geven aan de toeristische aantrekkelijkheid van de grote Gelderse rivieren. De pendelboot is een experiment voor de duur van twee jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd en mede mogelijk gemaakt door de ANWB, ANWB-vrijwilligers en Grontmij.