Luister nu de laatste aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast seizoen 2

 

De Liemers is een bijzondere plek in Nederland. Dé plek waar de Rijn Nederland binnenkomt en zich vertakt in allerlei kleinere rivierlopen. Ook tweeduizend jaar geleden, in de tijd van de Romeinen, was dit wegens de ligging een plek van groot belang. In de nieuwste aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast bezoekt presentator René Arendsen het Liemers Museum, waar hij meer te weten komt over de waterwerken van de Romeinen in de Liemers.

 

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot nu. In elke aflevering bezoekt René een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak uit de Gelderse geschiedenis. In deze laatste aflevering van seizoen 2 bespreekt hij het thema land en water in de Romeinse tijd.

Geschiedenis van de Liemers Het Liemers Museum is gevestigd in de Turmac Cultuurfabriek. Waar vroeger honderdduizenden sigaretten over de lopende band rolden, kunnen bezoekers nu de geschiedenis van de Liemers beleven. De regio was tweeduizend jaar geleden al van grote betekenis aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Hoofd van het museum is Karin Degen. Zij ontvangt ons in deze podcast en brengt ons in contact met conservator Jan Verhagen. Hij laat zien dat het belang van de Liemers voor de Romeinen vooral te maken had met het samenspel van land en water. Schrijver Paul van der Heijden vertelt meer verhalen over de Romeinse Limes, die sinds 2021 Unesco Werelderfgoed is.

Elke week een nieuw verhaal

De afgelopen weken verscheen er elke week een nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast. Luisteraars kunnen het gehele seizoen terugluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en via verhaalvangelderland.nl/podcast.

 

Deze podcast is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland. Dit project wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 240 Gelderse erfgoedorganisaties. Samen vertellen zij het Verhaal van Gelderland.