Statkraft, Europa’s grootste producent van hernieuwbare energie, heeft een onherroepelijke vergunning ontvangen voor de bouw van Zonnepark Poolserweg in de gemeente Winterswijk. Dit project markeert een belangrijke stap in de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening.
Zonnepark Poolserweg zal ongeveer 11,4 GWh aan zonne-energie produceren en kan daarmee jaarlijks zo’n 3.800 Nederlandse huishoudens van schone energie voorzien. Naast zonneparken Arresveldweg en Masterveldweg is Poolserweg het derde zonnepark dat Statkraft in nauwe en goede samenwerking met de omwonenden en gemeente Winterswijk realiseert.
Versterking van lokale biodiversiteit
Doordat 2,6 hectare van het beschikbare terrein wordt gebruikt voor de ontwikkeling van blijvende natuur, helpt de komst van het zonnepark ook de versterking van lokale biodiversiteit. Zo komen er netkasten voor de bosuil en torenvalk, takkenrillen voor vogels en kleine zoogdieren, en een poel voor diverse amfibieën. Ook zorgt Statkraft voor goede leefomstandigheden voor de zeldzame vlinders in het gebied.
Statkraft heeft omwonenden vroeg betrokken bij de plan- en besluitvorming van het zonnepark. Verder profiteren de inwoners van gemeente Winterswijk van de komst van het hernieuwbare energiepark door de oprichting van een sociaal fonds dat onder andere energiearmoede in de gemeente bestrijdt. Daarnaast zorgt de duurzame energieproducent ervoor dat de lokale omgeving financieel mee kan profiteren door obligatieleningen.
“We zijn blij dat we het vertrouwen krijgen om ook dit energiepark in de gemeente Winterswijk te realiseren. Op die manier kunnen we positieve impact blijven maken  voor onze energietransitie, de bewoners en de prachtige natuur in deze omgeving”, zegt Peter van den Groenendaal, Head of Wind & Solar Development bij Statkraft Nederland.
Statkraft verwacht komend jaar te starten met de bouw van het zonnepark, dat naar verwachting eind 2025 operationeel zal zijn.