Dankzij een bijdrage uit het stimuleringsfonds Twinning Participaties heeft de Bibliotheek Oost-Achterhoek dit jaar kunnen investeren in een set met 16 VR-headsets. Door deze brillen kunnen deelnemers aan een workshop een virtuele werkelijkheid ervaren.

De virtuele wereld komt op deze manier zeker dichtbij voor iedereen in de regio. De lessen en workshops bieden niet alleen de ervaring van een virtuele werkelijkheid, maar leren kinderen ook over het ontwerpen en programmeren van een 3D-wereld. De brillen worden wekelijks ingezet voor lessen op basisscholen waarmee de Bibliotheek Oost-Achterhoek maandelijks zo’n 100 leerlingen bereikt. Daarbovenop komen ook nog de buitenschoolse activiteiten via de BSO’s en workshops in de bieb. Hierdoor maken elke maand nog eens 50 kinderen en ook volwassenen kennis met deze nieuwe technologie.

 

De Bibliotheek zet zich in om naast de taal- en leesvaardigheid ook de digitale geletterdheid te bevorderen. Er worden al enkele jaren lessen gegeven op het gebied van nieuwe technologie. Hiervoor zijn de educatiemedewerkers van de Bibliotheek Oost-Achterhoek wekelijks op meerdere scholen in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk te vinden om deze lessen te verzorgen. Tweemaal per week krijgen kinderen na schooltijd de mogelijkheid om deel te nemen aan het BIEBlab, waar kinderen workshops kunnen volgen op creatief technologisch vlak. Zij leren onder andere op een speelse manier coderen met behulp van robots om zo meer te ontdekken over de werking van de technologie die zij dagelijks gebruiken.

De stichting Twinning Participaties levert een actieve bijdrage leveren aan de versterking van de regio. Groei en bloei van regionale bedrijven is het uitgangspunt. Maatschappelijk rendement vindt de stichting belangrijk. Werkgelegenheid creëren en technologische innovaties stimuleren spelen daarbij een belangrijke rol. Naast participeren in innovatieve bedrijven ondersteunt de stichting via een stimuleringsfonds maatschappelijk relevante initiatieven