In Gelderland rijden dagelijks minstens 20 weggebruikers weg na een ongeval. In totaal werd vorig jaar 8.625 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. Vooral in Nijmegen en Arnhem zijn veel wegrijders. Dit concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Gelderland. Er was binnen de provincie zelfs een lichte stijging van 4,7% ten opzichte van 2021.

In deze gemeenten de meeste misdrijven

In Nijmegen werd het vaakst aangifte gedaan door slachtoffers, maar ook in Arnhem ging het vaak mis. De top 10 gemeenten in Gelderland met de meeste wegrijders:

  • Nijmegen: 860 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Arnhem: 855 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Apeldoorn: 560 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Ede: 435 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • West Betuwe: 215 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Barneveld: 205 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Tiel: 200 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Harderwijk: 185 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Nijkerk: 180 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Rheden en Zutphen: beide 170 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In Rozendaal werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval (5). Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden/na/verkeersongeval

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

Doorrijden strafbaar

“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.