splogo

De Gelderse SP voerde zaterdag 27 mei actie voor het openbaar vervoer bij het provinciehuis in Arnhem. Met een spandoek en haaienpakken vraagt de partij op ludieke wijze aandacht voor de dreigende verslechtering van het OV. De boodschap aan de formerende partijen BBB, VVD, CDA, CU en SGP: laat het OV niet naar de haaien gaan!

 

Op het openbaar vervoer in Gelderland wordt al jaren beknibbeld, constateert de SP. Al vóór de coronapandemie verdwenen er geregeld ‘niet-rendabele’ buslijnen, vaak in het buitengebied maar ook in de grote steden. Het alternatief, als dat er al kwam, bestond uit dure en onbetrouwbare belbusjes. Tijdens de lockdowns waren er veel minder reizigers en verdwenen er nog meer bussen. Er werd beloofd dat deze maatregelen na het schrappen van de coronabeperkingen weer teruggedraaid zouden worden, maar dat is niet (volledig) gebeurd. Zo zijn de nachtbussen in Nijmegen nog steeds niet teruggekeerd, wat voor de SP-Jongeren aanleiding was om een petitie te lanceren. Inmiddels is deze al bijna 200 keer ondertekend. En nu dreigen er weer nieuwe bezuinigingen op het OV, zo kregen de Provinciale Staten eerder deze maand voorgeschoteld. Het gaat om mogelijk 10 procent minder ritten.

 

Volgens de SP is het rampzalig om nog meer op het OV te bezuinigen. Fractievoorzitter Eric van Kaathoven: “Openbaar vervoer is er niet alleen maar voor woon-werkverkeer, maar zorgt ervoor dat mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Het gaat niet alleen om forensen, maar ook om een bezoek aan de markt, aan de fysio, aan oma. De bus heeft een belangrijke sociale functie, want niet iedereen heeft een auto of een fiets. En autogebruik willen we sowieso verminderen. Hiermee bereik je juist het omgekeerde.”

 

Op 31 mei debatteert Provinciale Staten over het OV.