Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog ongeveer 1 op de 13 huizen in Gelderland extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. 

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Gelderland blijkt 7,7% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is iets lager dan het landelijk gemiddelde van 8,2%. Toch zijn er provincies die het nog veel beter doen. Zo heeft in Flevoland slechts 0,8% van de woningen energielabel F of G.

Winterswijk heeft slechtst geïsoleerde huizen

Lokaal zijn de uitschieters groot binnen Gelderland. In Winterswijk heeft bijvoorbeeld zelfs 14,7% van de woningen energielabel F of G. Nergens in Gelderland is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

  • Winterswijk: 14,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Renkum: 14,5% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Rheden: 13,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Rozendaal: 13,4% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Bronckhorst: 12,7% van de woningen is slecht geïsoleerd

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente of in de rest van de provincie? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.

Helft van de woningen is energiezuinig, Duiven koploper 

Er is ook beter nieuws. Ruim de helft van de Gelderlandse huizenbezitters (50,9%) heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

Koploper is Duiven: hier is momenteel al 67,2% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Barneveld (62%) en Wijchen (60,1%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.