Al 15 jaar zet Stichting Taxus Taxi zich met hart en ziel in voor de strijd tegen kanker. Na veel rekenwerk en overleg heeft de stichting moeten besluiten de inzameling een jaartje over te laten slaan. De kosten voor het inzamelen en verwerken van het snoeisel zijn op dit moment te hoog. Daarbij komt dat de bedrijven die het snoeisel verwerken door Corona om de haverklap stil liggen en hierdoor kunnen zij geen nieuw snoeisel aannemen.    

 

Taxus Taxi in 2023 weer actief

Ondanks dat de taxusinzameling in 2023 weer zal starten doet het toch pijn een jaar te moeten overslaan. “Wij vinden het erg vervelend dit nieuws te moeten brengen. Zeker voor de mensen die ons al jaren steunen en hun snoeisel altijd met de grootste zorg aanbieden.” Zo vertelt Werner Toonen, coördinator van Stichting Taxus Taxi. “Aan deze mensen willen wij meegeven dat wij in 2023 zeker weer van de partij zullen zijn. De inzameling mag dan één jaartje overslaan, maar de strijd tegen kanker wordt onverminderd doorgezet.”

Gestegen kosten

Stichting Taxus Taxi haalt al sinds 2008 taxussnoeisel gratis aan huis bij mensen op. Jaarlijks nemen tienduizenden mensen deel aan de taxusinzameling om zo hun steentje bij te kunnen dragen in de strijd tegen kanker. Nadat het snoeisel is opgehaald wordt het taxus groen afgeleverd bij een kruidendrogerij die het snoeisel droogt en gereed maakt voor transport naar het buitenland.

Dit laatste is onder andere waardoor er dit jaar een kink in de kabel zit. Voor het drogen van het wonder groen is veel energie, waaronder gas nodig. De prijzen voor energie zijn het afgelopen jaar zo explosief gestegen dat het drogen vele malen duurder is geworden. Maar ook andere kosten, zoals die voor transport zijn enorm gestegen. Dit maakt het voor de stichting dit jaar niet haalbaar de inzameling op te zetten. Naast de gestegen kosten zijn ook de problemen in China van invloed op de inzameling. “Nadat het taxussnoeisel is gedroogd gaat het voor extractie van de werkzame stof naar onder andere China. Doordat fabrieken daar voor lange periodes stil liggen is de mogelijkheid om te extraheren zeer beperkt op het moment. Dit zorgt ervoor dat de fabrieken de nieuwe aanvoer van het snoeisel simpelweg niet kwijt kunnen.”

Uw bijdrage is welkom Jaarlijks vraagt Stichting Taxus Taxi haar donateurs om een donatie in de vorm van taxussnoeisel. In 2022 gaat dat helaas niet. Desondanks kan de stichting een donatie harder gebruiken dan ooit. “Dat wij niet inzamelen scheelt aanzienlijk in de kosten, maar een stukje hiervan blijft toch doorlopen. Om te waarborgen dat wij volgend jaar weer kunnen starten is een kleine financiële bijdragen dan ook meer dan welkom” Een donatie kan gedaan worden via www.taxustaxi.nl

Voor 2022 voldoende voorraad

Een belangrijk punt dat door de stichting wordt aangehaald is dat er op dit moment nog voldoende medicijn voorradig is. Er ligt altijd een bepaalde voorraad van het medicijn dat gewonnen wordt uit het taxussnoeisel opgeslagen. Dat er in 2022 geen inzameling plaatsvindt heeft geen effect voor de mensen die het medicijn nodig hebben. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de inzameling in 2023 gewoon plaats zal moeten- en gaat vinden. De voorraad is natuurlijk niet oneindig.