De gemeente heeft op zondag 22 mei een grote handhavingsactie gehouden in het buitengebied van Winterswijk. De actie had als doel om de veiligheid van de bezoeker te vergroten en de natuur te beschermen.

De gemeente ontving de laatste tijd vaker signalen dat mountainbikers en crossmotoren op zondag door de beschermde natuurgebieden rijden. Reden voor de gemeente om tijdens de handhavingsactie zich te richten op het buitengebied. Opsporingsambtenaren controleerden onder andere op illegaal crossen, verkeerd parkeren en de openstellingsregels in natuurgebieden. Ook controleerde de gemeente op de visserijwetgeving. De 24 vispassen
die de opsporingsambtenaren onder ogen kregen, waren allemaal in orde.

Er werden in totaal 41 controles uitgevoerd. Vijftien keer werd een proces-verbaal opgemaakt. Onder andere voor mountainbiken en het uitlaten van honden op plekken waar dit niet is toegestaan. Daarnaast voor het parkeren van auto’s waar een parkeerverbod geldt. Bezoekers die ongewenst gedrag lieten zien, werkten goed mee en hadden begrip voor de actie.

De controles in de gemeente Winterswijk zijn uitgevoerd onder de vlag van Stichting Groennetwerk en Omgevingsdienst Achterhoek. De actie werd gecoördineerd door de gemeente Winterswijk en Omgevingsdienst Achterhoek. Daarnaast namen de provincie Gelderland, de politie, Natuurmonumenten en de Hengelsport Federatie aan de actie deel. De samenwerkende partijen noemen de handhavingsactie succesvol.