De inspiratie en mogelijkheden zijn bijna eindeloos rondom het laatste afscheid. Toch kiest 70% van de Gelderlanders nog steeds voor een ‘doe maar gewoon, standaard’ of ‘klein en intiem’ afscheid. Zelfs 51% van de ondervraagden kiest koffie en cake voor gasten op zijn of haar uitvaart. Slechts 14% ziet het afscheid als hun ‘laatste feestje’. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder 1.500 volwassen Nederlanders in opdracht van Monuta.“In het leven kan het soms niet groter of uitbundiger bij de geboorte van een kind of bruiloft. Bij het laatste afscheid zijn we juist ingetogen en een beetje conservatief. Met kleine dingen maken we een afscheid heel persoonlijk. Zoals muziek, het delen van herinneringen en foto’s. Wat Nederlanders vooral belangrijk vinden is dat nabestaanden niet met vragen achterblijven rondom het afscheid. Het geeft hen namelijk meer ruimte voor het verwerken van het verdriet in plaats van onzekerheid over keuzes. Dat blijkt ook uit onderzoek van SIRE. Als nabestaanden weten hoe iemand het afscheid had gewild, blijven zij niet achter met spijt of het gevoel dat ze niet goed afscheid hebben kunnen nemen. Nadenken en praten over de eigen sterfelijkheid vinden mensen ingewikkeld en confronterend. Tóch weten ze dat het goed is. Het geeft duidelijkheid. Voor henzelf en hun dierbaren,” zegt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta.Liever niet in het zwart De afgelopen decennia is afscheid nemen steeds persoonlijker geworden. In zowel uitvoering als in rituelen. Waar vroeger iemands geloof leidend was in hoe een afscheid eruitzag, is dat nu minder vanzelfsprekend en zijn er veel meer mogelijkheden. Denk aan de locatie; in een uitvaartcentrum, stadion, of in een restaurant. Of de catering; van koffie en cake, een Italiaanse borrel tot sushi. Naast koffie en cake is zwart gekleed komen ook een traditie. Dat vinden Gelderlanders niet meer gebruikelijk (91%). Ouderen bespreken eerder afscheid dan salarisBijna de helft van de Nederlanders is niet bang voor de dood. Toch praten vier op de tien mensen niet over hun eigen afscheid met naasten. Zeker meer dan twee derde bespreekt liever het eigen afscheid dan hun salaris, seksleven of gewicht. Er is een duidelijk verschil tussen jongeren en ouderen (66+ jaar). Jongeren bespreken liever hun salaris of seksleven dan het afscheid. Bij ouderen is het daarentegen omgekeerd. 68% van de Gelderlanders vindt het belangrijk om het eigen afscheid te bespreken. En zelfs 82% vindt het belangrijk om het afscheid van hun dierbare te bespreken. Tóch heeft slechts 38% van de Gelderlanders de wensen voor hun afscheid vastgelegd. Regionale verschillenPer provincie zijn er verschillen wat mensen willen op hun afscheid en of ze hierover praten. Zo willen met name mensen uit Limburg koffie en cake voor hun gasten op een uitvaart (66% t.o.v. 56% landelijk). In Zuid-Holland zijn de meeste mensen (28%) bang voor de dood en vinden ze het, het minst fijn om erover te praten (50%). Voor inwoners uit Overijssel is praten over afscheidswensen het meest belangrijk en doen ze dat ook (76%). Plakje cake?Op 8 en 9 april 2022 gaan Monuta uitvaartverzorgers de straat op in 5 verschillende steden in Nederland – Den Haag, Groningen, Venlo, Zeist en Zwolle – met de vraag ‘Is er cake na de dood?’. Dat doen zij door een plakje cake, het uitvaartcliché, aan te bieden. Met het winkelend publiek gaan zij het gesprek aan over uitvaartwensen, geven zij tips en delen ze hun kennis over het bespreekbaar maken van afscheid met dierbaren.