Je bent nooit te oud voor een try-out. Onder dat motto geeft de Achterhoekse band Crawatte geeft zondagmiddag 27 maart in café ’t Bolwerk in Winterswijk een bijzonder concert. Het is een voorproefje van hun nieuwe muzikale theatershow, Honger naar Vroeger, een ode aan de jaren van de wilde haren, toen rockmuzikanten nog Echte Rock speelden en je een Twix gewoon een Raider mocht noemen. Op straat rook het naar melkboeren en mengsmering. Of, zoals Crawatte het zich herinnert: “Echt melancholisch was ik pas / in de tijd dat ik nog nostalgisch was.”

 

Crawatte is een driemansband met Gerben Grooten (drums, zang), Roel Venderbosch (bas, zang) en Marc Hijink (gitaar, zang). Ze spelen al meer dan dertig jaar samen en ontwikkelden een unieke stijl van rockmuziek, humor en theater. Een generatie Achterhoekse kinderen groeide op met het alfabet à la Crawatte (het liedje ABCD, gecombineerd met de Driekusman-dans). De hitsingle Piepe Løg – een ode aan de ultieme kater – wordt nog altijd op de radio gedraaid.

Na drie albums drukte Crawatte in 2005 de pauzeknop in, toen Gerben Grooten naar Zuid-Afrika verhuisde. Sindsdien werd het Crawatte-repertoire regelmatig afgestoft tijdens reünieoptredens.

Grooten is nu terug in Winterswijk en werkt als Directeur bij Boogie Woogie, Instituut voor Kunst en Cultuur. Crawatte heeft de coronatijd benut om nieuw repertoire te schrijven. Het resultaat: een reeks nieuwe liedjes en plannen voor een avondvullende theatershow.

Nog altijd beperkt het trio zich niet tot één muziekstijl. Blues, boerenrock, country, Nederlandstalige meezingers of jazzrock – liefst alles tegelijk. Crawatte-liedjes wisselen virtuoos tussen verschillende stijlen, talen en dialecten. Soms serieus, vaak met een knipoog , altijd een belevenis.

Crawatte – Café Het Bolwerk – Winterswijk – Zondag 27 maart – Aanvang 17.00 uur-entree gratis, maar reservering is zeer aan te raden: Facebook.com/cafebolwerk  WhatsApp: 0628450423