Wethouder: Elvira Schepers

Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben moeite om hun energierekening te betalen. De energietarieven rijzen de pan uit en dat leidt voor veel mensen tot energiearmoede. De PvdA Winterswijk opent een meldpunt om dit grote probleem in Winterswijk in kaart te brengen.

Een vuistregel is dat een huishouden energiearm is wanneer het meer dan 10% van haar inkomen aan energie besteedt. De prijzen voor energie stijgen snel. Met name de gasprijzen. Meerdere leveranciers hanteren per 1 januari sterk gestegen prijzen. Aan het begin van dit jaar werd het daardoor voor veel mensen pijnlijk duidelijk toen ze een hoge rekening gepresenteerd kregen. De energielasten blijven waarschijnlijk de komende periode stijgen, dus de energiearmoede zal toenemen.

Energiearmoede in WinterswijkGerenommeerde onderzoeksorganisaties als TNO hebben in beeld gebracht dat in Nederland een half miljoen huishoudens in Nederland in armoede leeft. Uit onderzoek blijkt dat dit ook honderden Winterswijkers raakt. PvdA-voorvrouw Elvira schepers ‘’De hoge energierekening is het gesprek van de dag. Ik hoor verhalen van mensen die om vier uur ’s middags de verwarming uitzetten en om acht uur in bed gaan liggen. Omdat het anders te duur is. Het alternatief is ook niet erg aantrekkelijk: schulden maken.’’

‘’Persoonlijke gevolgen vaak niet in beeld’’Energiearmoede komt vooral voor bij mensen met een laag inkomen. Het kan mensen met een smalle beurs diep in de problemen brengen, vreest de PvdA in Winterswijk. ‘’De precieze omvang en de persoonlijke gevolgen zijn te vaak niet in beeld’’, zegt Schepers. ‘’De gemeente en andere instanties kunnen in veel gevallen ondersteuning bieden, onder andere met energiecoaches en een tegemoetkoming in verband met de hoge energierekening. Maar daarvoor moeten we wel de omvang van de energiearmoede in beeld krijgen.’’

MeldpuntMet het Meldpunt Energiearmoede wil de PvdA Winterswijk aantonen welke problemen er spelen bij Winterswijkers met hoge energielasten. Op zaterdag 12 februari opent de PvdA Winterswijk het Meldpunt energiearmoede. Vanaf 10.00 uur staat de PvdA Winterswijk op de Markt om ervaringen op te halen. Daarnaast is het de komende tijd mogelijk om via de website de ervaringen te delen via: https://winterswijk.pvda.nl.