Vereniging Het Museum organiseert jaarlijks diverse lezingen met onderwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van Winterswijk en omgeving. Dit keer op 11 november a.s. een actueel onderwerp, maar tevens een onderwerp dat zich beter laat begrijpen als je het in een historisch kader plaatst. Het zal namelijk gaan over de Achterhoekse identiteit.

Dit houdt Johan Godschalk al jaren bezig. Hij wil er zelfs een proefschrift over schrijven. Johan woont in Zelhem, studeerde geschiedenis in Nijmegen en is nu werkzaam bij Cultuur-Oost. Als zodanig is hij o.m. betrokken bij het opstellen van een nieuwe Museumvisie voor de gemeente Winterswijk. Godschalk is een creatieve geest en hij afficheert zichzelf niet voor niks als de ideeëndokter.

De Achterhoeker is trots op z’n afkomst. Overal wappert tegenwoordig de Achterhoekse vlag, de Zwarte Cross is een internationaal fenomeen en popgroep Normaal heeft veel bijgedragen aan de emancipatie van de Achterhoeker. Toch staat de eigen streektaal onder druk. Het lijkt alsof steeds minder mensen die spreken. En hoe zit het met de tradities en het Noaberschap?

 

Johan Godschalk houdt geen lezing. Hij wil de aanwezigen prikkelen, hij wil met ze in gesprek. Dat doet hij op een bijzondere en enthousiaste manier.

Datum: Donderdag 11 november. Aanvang 20.00 uur.

Plaats: Museumfabriek, Bedrijventerrein Morsepoort, Laan van Hilbelink 6.10, Winterswijk.

Toegang: € 5,– (voor leden van Vereniging het Museum € 3,–) en met vaccinatiebewijs (qr-code) of negatieve corona-test.