Uit het onderzoek van Jan Jaap Thijs van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd blijkt dat de verblijfsrecreatie over het algemeen als vitaal wordt bestempeld. Ongeveer 120 campings, hotels en groepsaccommodaties namen deel aan het onderzoek. De markt is volop in ontwikkeling, maar om als sector goed voorbereid te zijn op de toekomst heeft het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd op verzoek van de Achterhoekse gemeenten in samenwerking met Achterhoek Toerisme, RECRON en Koninklijke Horeca het onderzoek uitgevoerd.

De bezitting in 2018 was goed, de bedrijfsresultaten zijn stijgend en de ondernemers kijken positief naar de toekomst. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 72% van de onderzochte bedrijven bestempeld kan worden als vitaal, waarvan 12% zich zelfs als voorloper in de sector mag noemen. Vergeleken met andere regio’s is de vitaliteit in de Achterhoek voldoende.