Dertien Winterswijkers, vijf inwoners van Oost Gelre en vier van Aalten hebben op vrijdag 26 april een koninklijke onderscheiding ontvangen. De meesten werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau, alleen in Winterswijk is sprake van twee ridders. Opvallend is dat veel mannen hun decoratie ontvingen voor hun verdiensten in de amateursport, terwijl de vrouwen vaak actief bleken te zijn geweest in de cultuur of het welzijn. Eveneens opvallend is de groei van het aantal in Winterswijk. In 2015 werd daar één lintje uitgereikt, vorig jaar waren het er elf, nu dus dertien.

Winterswijk

 • Herman Beijers (73) wegens meer dan veertig jaar activiteiten in de voetbalsport, als scout en trainer.
 • Wim Rensink (79) voor zijn verdiensten gedurende meer dan 20 jaar als vrijwilliger bij Rosenhaeghe Living Gardens in Kotten.
 • Hans Jager (72), meer dan dertig jaar diverse bestuurlijke functies vervuld bij voetbalverenigingen, mede door hem kwam de fusieclub FC Winterswijk tot stand.
 • Jetske Dierdorp-Veenhuis (63) wegens haar activiteiten voor het behoud en onderhoud van het Doopsgezinde Kerkje aan de Torenstraat en de organisatie van culturele activiteiten daarin.
 • Jeanet te Brummelstroete (52) voor haar activiteiten in de paardensport gedurende meer dan 30 jaar als bestuurder van de WR & PC en organisator van het jaarlijkse concours.
 • Günther Buhck (77) wegens zijn verdiensten als vrijwilliger bij scouting, EHBO Winterswijk en zijn hulp aan jonge kunstenaars door het bieden van expositieruimte.
 • Ed Grotenhuis (72), was meer dan dertig jaar voorzitter van de KNNV (vereniging voor veldbiologie),leidt natuurexcursies en werkt mee aan natuurbeheer, samen met professionele organisaties als Staatsbosbeheer.
 • Gerard Halverkans (76) wegens zijn activiteiten als vrijwilliger bij speeltuinvereniging Hakkelerkamp, in het onderhoud en als bewaker van de veiligheid van kinderen en zijn inzet bij de Opa Klarendag.
 • Willy Oonk-Pampiermole (77) voor haar verdiensten in met name de culturele hoek bij Boogie Woogie en het Vrije Tijds Orkest en voor haart vrijwillige werkzaamheden voor de FNV-belastingwerkgroep.
 • Jopie Schreurs (78), actief in de vereniging voor veldbiologie KNNV en Natuurmonumenten en haar werkzaamheden als begeleider van activiteiten van bewoners van huizen van Marga Klompé.
 • Hans Tenbergen (59) wegens zijn verdiensten in het vastleggen van de historie van Winterswijk gedurende bijna dertig jaar, onder meer via de website www.oudwinterswijk.nl.
 • Henk Kip (60), ridder, wegens tal van bestuursfuncties in landschapsbeheer, de Juniorkamer,de Vereeniging Volksfeest, de OWIN en de Stichting tot Bevordering van het technisch onderwijs en zijn rol bij de totstandkoming van het lindenarboretum in Corle.
 • Harry Garritsen (68), ridder, voor zijn meer dan dertigjarige bestuurslidmaatschap van een gymnastiekvereniging, zijn aandeel in de fusie van vijf clubs tot Penta en zijn rol bij de tot stand koning van de turnhal.

Oost Gelre

 • Bennie Wopereis (69), Zieuwent, wegens zijn activiteiten gedurende meer dan 30 jaar bij Paaspop Zieuwent en de Harmonie Zieuwent-Mariënvelde.
 • Henri Weikamp (58), Zieuwent, voor zijn jarenlange inzet voor de voetbalclub AZSV, zijn 10-jarig managersschap bij Longa 59 dames, zijn bemoeienis bij het jeugdvoetbaltoernooi van RKZVC, het zaalvoetbal in Zieuwent en het wielerspel Tour de Mariënvelde.
 • Riet van Zanten-Willemsen (80), Lichtenvoorde, voor haar inzet gedurende bijna dertig jaar voor vluchtelingen in Aalten (Groot Deunk) en Lichtenvoorde en haar aandeel in de oprichting van een Vreemdelingen informatiepunt Achterhoek.
 • Annie Krabben-te Brake (85), Lichtenvoorde, wegens verscheidene activiteiten in en voor de zorg als lid van een patiëntenvereniging, collectant en receptiemedewerker en de KBO.
 • Josephine Adema-te Brake (69), Lievelde, wegens haar activiteiten in het jeugdwerk Lievelde, de St.Paulusparochie, de Stichting school- en volksfeest Wolcorso en het Seniorenbelang.

Aalten

 • Mientje Koskamp-Bruggink (77), De Heurne, als vrijwilliger gedurende veertig jaar bij diverse organisaties als sjoelclub de Heurne en voetbalvereniging DZSV en haar inzet voor alleenstaanden en ouderen.
 • Irma Rave-te Loo (51) , wegens een groot aantal verschillende (bestuurs)activiteiten bij gymnastiekvereniging Athos, voorheen Achilles en haar betrokkenheid bij organisatorische en creatieve inzet bij wedstrijden en demonstraties.
 • Henny Giesen-Masselink (65), Dinxperlo, voor haar bijdrage aan het welzijnswerk bij Careaz en Tafeltje Dekje en als bestuurslid van de bewonersraad van huurdersvereniging Dinxperlo. Bovendien is ze al sinds haar tienertijd actief voor DZSV.
 • Frans Stoltenberg (73) voor meer dan 35 jaren betrokkenheid bij de geloofsgemeenschap St.Helena, zijn werkzaamheden in de werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede en zijn voorzitterschap van de Stichting Roemenië –Salaj.