De achtste editie van de KroeseWeverscross, komende zondag bij Archeus, barst van de toppers. Zowel op de 5 als op de 10 kilometer staat een sterk deelnemersveld aan de start. Onder hen een aantal oud-winnaars en meerdere atleten uit Duitsland en Marokko. Organisator Berto ten Brinke van het Winterswijkse Archeus wrijft zich ook al in de handen met het grote aantal voorinschrijvingen van toppers en recreanten, dat inmiddels de 200 gepasseerd is. Verwacht wordt dat dit aantal zich bij de na-inschrijving nog zal verdubbelen. Wat daarin ook meespeelt is dat de KroeseWeverscross de eerste van een serie van drie wedstrijden is die meetelt voor het nieuwe Achterhoekse kampioenschap cross op de 5 km.

 

Op de 5 km mannen gelden als favorieten Max Meuleman, die vorig jaar namens Archeus Nederlands Kampioen steeplechase werd bij de A-junioren, Stefan Ritte uit Duitsland, winnaar in 2004 en 2005 en Farhaan Abdi Ali uit Groenlo, een Nederlands topjunior die al 15.42 op de 5 km liep. Bij de vrouwen wordt veel verwacht van de 17-jarige Eva Groot Kormelink uit Zieuwent. Zij won afgelopen jaar al de Kaak Kanonsloop in Groenlo en de Twee Bruggenloop in Miste, een toptalent dat ook bij de survival vaak op het podium staat. Ook Petra Meinen van Archeus steekt in bloedvorm en pakt regelmatig podiumplekken bij regionale loopwedstrijden.

Het echte vuurwerk wordt dit jaar verwacht op de 10km, waar zes nationale atleten uit Marokko aan de start staan. Onder hen Nouini Redouan die op deze afstand al een aansprekende 29.01 heeft staan. Drievoudig winnaar van de KroeseWeverscross, Koen Vossers uit Hengelo (G.) zal daar zondag nog een zware dobber aan krijgen. Archeus-atleet en voormalig winnaar Lars Duistermaat is er dit keer niet bij, hij loopt de halve marathon van Egmond.

Bij de vrouwen wordt ook een felle strijd om de ereplaatsen verwacht. Opnieuw van de partij zijn de veertigplussers Sandra Wassink van Archeus (3x eerste, 2 x derde en 1x tweede) en toptriatlete Dorothé Vrieze uit Zelhem (1x eerste, 3x tweede, 1x derde). Maar waar zij eerder hun races meestal soeverein wonnen, zien ze nu de sterke Marokkaanse Souad Ayadi en Imane Boutigtmass naast zich aan de startlijn verschijnen.

Het programma:

10.30 u Korte jeugdcross (t/m 11 jaar), 1.2 km
10.45 u Korte jeugdcross (12 t/m 14 jaar) 2 km
11.30 u Korte cross 5 km
11.30 u Lange cross 10 km

Start en finish: atletiekbaan Hunenbulten, Vredenseweg 134b te Winterswijk. Voorinschrijven kan nog t/m 11 januari, na-inschrijven kan tot 30 minuten voor aanvang van de betreffende afstand. Alle info op www.av-archeus.nl