kroese weverscross 2016 350x233

kroese weverscross 2016 350x233WINTERSWIJK – De KroeseWeverscross van atletiekvereniging Archeus trekt steeds meer lopers uit heel Nederland en de Duitse grensstreek. Vorig jaar stonden er al veertig Duitse atleten aan de start, voor de komende editie van zondag 15 januari hebben zich inmiddels al enkele tientallen oosterburen ingeschreven en verwacht de organisatie nog meer na-inschrijvers. Ook van elders uit Nederland groeit de interesse voor deze “nog echte cross met boomstammen, weilanden, bospaadjes en slootkanten”, zoals organisator Berto ten Brinke de loop omschrijft.

De belangstelling voor de zesde editie van de KroeseWeverscross is volgens Ten Brinke groeiende. Deden vorig jaar nog 300 junioren en volwassenen mee aan de diverse afstanden, dit jaar lijkt dat aantal overtroffen te worden, omdat er inmiddels al meer dan honderd voorinschrijvingen zijn. De ervaring leert dat veel lopers zich nog op de wedstrijddag inschrijven, omdat de vorm van de dag en het weer grote invloed kunnen hebben op het lopen door bos en wei. Ten Brinke: “Veel crosslopen zijn tegenwoordig boslopen zonder zware uitdagingen. Bij onze cross waarderen de lopers het juist dat ze echt een strijd moeten voeren tegen de elementen. Weilanden en slootkantjes kunnen deze tijd van het jaar erg zwaar zijn en we leggen altijd tientallen boomstammen op het parcours als extra hindernis. De voldoening na afloop is dan ook vaak groot als je die overwonnen hebt”.
Favorieten
De cross van Archeus is zowel voor recreanten als wedstrijdlopers. Onder de favorieten op de hoofdafstand, de 10 kilometer, bevindt zich ook weer thuisloper Lars Duistermaat, die vorig jaar tweede werd, na

Koen Vossers van AV Hanzesport. Die laatste is dit jaar verhinderd, zodat Duistermaat een gooi naar de eindzege zal kunnen doen. Verrassing blijft echter of daar nog sterke concurrentie vanuit Duitsland bij komt, zoals in voorgaande edities enkele nationale toppers. Ook uit Twente en het westen en zuiden van Nederland hebben meerdere atleten hun komst naar sportcomplex De Hunenbulten al gemeld. Archeus zet naast Duistermaat troeven als Wouter Vreeman, Ferdi Ubbing en Tom Baak in op de hoofdafstand. Bij de vrouwen zal de Meddose Sandra Wassink namens Archeus trachten haar titel op de 10 km te verdedigen. Mogelijk krijgt zij nog wel te stellen met Lisa te Molder uit Zieuwent, die haar deelname nog overweegt.
Kickbokster
Op de korte cross (5,3 km) komt de winnares van vorige editie, Linda Ooms van Hanzesport, wederom naar Winterswijk. Linda is voormalig wereldkampioen kickboksen en laat zich ook als fanatiek hardloopster niet gemakkelijk uit het veld slaan.
De zesde KroeseWeverscross is de eerste die vanaf het nu officieel geopende en voltooide complex van Archeus wordt gehouden. De lopers starten op de baan en lopen dan door landgoed Gossink om weer te finishen op het atletiekcomplex. Met spikes lopen is daarom niet toegestaan.
De start van de jeugdloop over 1,6 km (t/m 11 jaar) is om 10.30 uur en de jeugdloop over 2,5 km (12 t/m 15 jaar) begint om 10.45 uur. De korte (5,3 km) en lange (10 km) cross voor volwassenen starten tegelijk om 11.30 uur.